Placeholder

Makkelijk recept voor kruidnoten: zo bak je de lekkerste

Gemiddeld eten we in Nederland zo’n 3,5 miljard kruidnoten per jaar. Maar de lekkerste, die komen toch uit eigen keuken. Maak ze met dit makkelijke recept.

Pepernoot of kruidnoot?

Hoor je iemand praten over pepernoten, dan is de kans groot dat hij eigenlijk kruidnoten bedoelt. Het verschil? Een pepernoot heeft meer weg van taaitaai: die heeft een zachte, taaie structuur, gemaakt van onder andere roggemeel en anijs. Vroeger zat er witte peper in, vandaar de naam. Kruidnootjes hebben juist een brosse structuur en zijn gemaakt van onder andere tarwebloem en speculaaskruiden.

Ook lekker: Maak een speculaastaart

Zo bak je kruidnoten

Doe 250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 125 gram boter (op kamertemperatuur), 75 milliliter melk en een snuf zout in een kom en kneed tot een stevig deeg. Kneed niet te lang, dan wordt het deeg te slap. Als je er een bal van kunt maken, is het deeg goed. Verpak het deeg in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak 75 deegbolletjes ter grootte van een knikker. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier en druk ze iets platter. Bak in 13 minuten goudbruin. In het begin zijn de kruidnootjes nog zacht, maar als ze goed zijn afgekoeld, worden ze knapperig.