Placeholder

Dít is waarom je kerstkaartjes beter met de hand schrijft

Online kerstkaarten versturen is snel gedaan, maar toch lijkt ouderwets schrijven meer voordelen op te leveren.

Online kerstkaarten versturen is snel gedaan, maar toch lijkt ouderwets schrijven meer voordelen op te leveren.

Met de hand je kerstkaarten schrijven is namelijk veel beter voor je geheugen en fijne motoriek.

www.kerstpakkettenplaza.nl

Onthouden

In een interview met Het Laatste Nieuws vertelt prof. Hilde Van Waelvelde van de vakgroep Revalidatiewetenschappen aan de UGent over de voordelen van schrijven. Zo benadrukt ze dat wie met de hand noteert, informatie veel beter onthoudt. “Studenten die getypte notities nemen, onthouden minder van de les dan studenten die met de hand noteren, blijkt uit onderzoek. Waarschijnlijk omdat je sneller typt dan dat je met de hand schrijft en je op je computer de neiging hebt om heel letterlijk, bijna gedachteloos, te typen wat de ander zegt. Als je met de hand notities neemt, moet je al schrijvend structureren en samenvatten. Je kan op papier ook gemakkelijker pijlen trekken en legt meer verbanden. Daardoor onthoud je de inhoud beter.”

Fijne motoriek

Daarnaast kan het schrijven van kerstkaarten ertoe bijdragen dat iemand haar fijne motoriek – ook op oudere leeftijd – weet te behouden. “We zien al langer dat de fijne motoriek van kinderen achteruitgaat”, aldus Van Waelvelde. Ze knutselen en knippen minder dan vroeger. Ook daarom is met de hand schrijven belangrijk.”

Ten slotte levert met de hand schrijven voordelen op voor de mentale gezondheid. “Denk aan kalligrafie: je focus op het vormen van letters belet je om aan iets anders te denken en heeft zo een effect dat je kunt vergelijken met yoga of mindfulness”, aldus Van Waelvelde. “Ik kan me voorstellen dat je dan minder gaat piekeren.”

Dus, mocht je nog twijfelen over het soort kerstkaart dat je wilt gaan versturen: een persoonlijk geschreven kerstkaart is niet alleen leuk om te ontvangen, maar levert ook nog eens voordelen voor jezelf op. Schrijven maar!

Bron: HLN

Lees ook: net te weinig inpakpapier? Met deze truc los je dat makkelijk op