Dít is waarom je ziek kunt worden van te heet douchen
17 januari 2020
Niets is fijner dan een lange, hete douche. Toch is het volgens onderzoekers beter om dit niet te vaak te doen.
Bacteriën
Een hete douche kan ervoor zorgen dat naast vuil ook goede bacteriën van je lijf af worden gespoeld. Daarnaast maakt het hete water dat je huid sneller droog wordt met als gevolg: barstjes. Deze plekjes kunnen door bacteriën gebruikt worden om je lichaam binnen te dringen, waardoor je infecties kunt oplopen.
Naast het water, kan ook de zeep die je gebruikt negatieve consequenties met zich meebrengen. Zo kan je volgens dr. C. Brandon Mitchell, universitair docent dermatologie aan de George Washington University, het beste geen antibacteriële middelen gebruiken. Deze maken namelijk dat de natuurlijke oliën en goede bacteriën die belangrijk zijn voor een goed immuunsysteem worden verwijderd. Wie zichzelf wel wast met deze zeep, loopt meer kans om een allergie of huidinfectie te ontwikkelen.
Advies
Als we huidspecialisten moeten geloven, is het het beste om niet vaker dan één keer per week onder de douche te stappen. “Als je toch iedere dag wilt douchen, doe dit dan met overwegend water”, adviseert huidspecialiste Yael Adler. “Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep.”
Wie toch douchegel wilt gebruiken, kan het beste kiezen voor een middel dat geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt.
Daarbij is een douche beter voor je lichaam dan een bad. “Urenlange hete schuimbaden drogen onze huid nog meer uit. Dat is te zien aan bleke, opgezwollen en rimpelige vingertoppen. Daar is de huidbarrière weggewassen en de opperhuid door het badwater verschrompeld.”
Bron: Margriet
Lees ook: dít gebeurt er als je sokken twee dagen achter elkaar draagt