Wat is ‘gezonder’: bitterballen uit de oven of frituurpan?
23 april 2020
Bij Koningsdag horen bitterballen. Maar wat is nou eigenlijk een betere keuze: ovenbitterballen of toch uit de frituurpan?
Hoewel vaak wordt gedacht dat ovenbitterballen ‘gezonder’ zijn, valt dat in werkelijkheid best mee.
Verschil
Het Voedingscentrum deed onderzoek en daar kwamen een aantal interessante uitkomsten uit. Zo bleek nauwelijks verschil te zitten tussen een gefrituurde bitterbal en ovenbitterbal. Uiteindelijk kwam de gefrituurde variant zelfs beter uit de test.
Ovenbitterballen zijn anders samengesteld dan ‘gewone’ bitterballen, om ze knapperig te laten worden in de oven. Hierdoor zitten er meer calorieën en vetten in.
Calorieën
Terwijl een gefrituurde bitterbal goed is voor 35 calorieën, zitten er in een ovenbitterbal 45 calorieën. Daarnaast zitten er respectievelijk 0,9 en 1,3 gram verzadigd vet in de snack.
Zo zie je maar weer: iets uit de oven is niet per se gezonder dan de frituurpan.
Bron: Voedingscentrum, NSMBL
Lees ook: jarig in april? Dan bezit je deze 6 geweldige eigenschappen
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.