Wat zijn de corona-risico’s in een kroeg of restaurant?
31 mei 2020
1 juni is het zover: café’s en restaurants mogen vanaf 12:00 ’s middags weer hun deuren openen. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren?
1,5 meter
Alle horecabedrijven moeten voldoen aan de wetten van voedselveiligheid, aldus de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Denk hierbij aan handen wassen, gebruik van schone theedoeken en het gebruik voor afwasmiddelen voor glazen”, vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws.
Horecaondernemers mogen zelf bepalen hoe zij alles inrichten, mits er 1,5 meter kan worden gehouden. Ook zijn zij zelf verantwoordelijk voor de hygiëne.
Glazen
En hoe zit het bijvoorbeeld met de glazen, worden deze wel goed schoongemaakt? Eigenaar Thijs ten Kroode van café-restaurant Nel aan RTL Nieuws: “Wij gebruiken glazenspoelmachines. Dat was bij ons altijd al de standaard. Áls er een virus op een glas zou zitten, is het dan wel dood.”
Een woordvoerder van KHN bevestigt dat spoelmachines kunnen worden ingezet. “Zorgen vanuit de gast zijn dan ook niet nodig.”
Handen wassen
Toch blijven er nog altijd risico’s verbonden aan een bezoekje aan een restaurant of kroeg. Zo deed de Japanse openbare omroep een experiment waaruit bleek hoe snel het virus zich kan verspreiden. Viroloog Marc van Ranst deelde de video op Twitter.
Te zien is hoe tien mensen aan het dineren zijn. Eén van hen kreeg fluorescerende verf op zijn handen aangebracht, wat symbool stond voor het virus.
Toen na een halfuur dineren met een speciale lamp in de ruimte werd geschenen, zagen de onderzoekers dat het verf op de handen van álle deelnemers zat. Daarnaast waren er mensen die de verf zelfs op hun gezicht hadden.
Het onderzoek laat zien dat het wassen van de handen nog altijd van groot belang is.
Regels
Alle horecagelegenheden moeten zich vanaf 1 juni houden aan de richtlijnen, opgesteld door de KHN.
Wil je naar een restaurant of café, dan moet je van te voren reserveren. Daarnaast zal het personeel je eerst vragen of je de afgelopen dag last hebt gehad van klachten.
Het is toegestaan om met z’n tweeën binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dit geldt zowel voor mensen die wel als mensen die niet samen wonen.
Binnen mogen er maximaal dertig personen aanwezig zijn. Dit is exclusief het personeel. Op het terras geldt geen maximum aantal mensen.
Bron: RTL Nieuws
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.