Waarom wél 1,5 meter afstand op het terras, maar niet in het vliegtuig?
9 juni 2020
Hoewel er in de horeca slechts 30 mensen naar binnen mogen, geldt afstand houden in het vliegtuig niet als verplichting. Hier bepalen luchtvaartmaatschappijen de regels zelf. Is dit wel verantwoord?
Lege stoelen
De maatschappijen zouden ervoor kunnen kiezen om een stoel in het midden van elke rij leeg te laten, maar dit zou veel vliegtuigen beperken tot tweederde van hun normale capaciteit. Dit is voor de meeste maatschappijen niet genoeg om winst te maken zonder de tarieven te verhogen.
Toch veilig
Toch benadrukken luchtvaartmaatschappijen dat het nog altijd veilig is om te vliegen. Ze hebben namelijk veel maatregelen getroffen. Een woordvoerder van Transavia aan RTL Nieuws: “Er wordt veel schoongemaakt aan boord. En het dragen van een mondkapje is verplicht.”
Airconditioning
Daarnaast zorgt de airconditioning in combinatie met sterke luchtfilters voor verse en schone lucht, stellen de maatschappijen. De lucht komt van bovenaf de cabine in en wordt bij de vloer weer afgezogen. “Dat is droge lucht, en daar kan het virus niet goed tegen.”
Verder is het voor mensen met klachten niet toegestaan om te vliegen en worden contactmomenten met de bemanning zo veel mogelijk beperkt.
Advies
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen advies over het wel of niet aan boord gaan in een vliegtuig. Hoofd infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel zei tegen de NOS dat hij niet bang is dat vliegtuigpassagiers elkaar op grote schaal zullen besmetten. “Het zal nooit 100 procent zijn, maar het gaat erom dat de risicovermindering zo groot mogelijk is.”
Hij vergelijkt de situatie met het coronavirus met eerdere situaties waarin mensen met een infectieziekte hebben gevlogen, zoals met de Mexicaanse griep. Hieruit is gebleken dat in het geval iemand met een besmettelijke ziekte aan boord heeft gezeten, alleen de mensen rond deze persoon in het vliegtuig moeten worden onderzocht.
Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss denkt hier anders over. Hij kan zich niet voorstellen dat de luchtstroom in een vliegtuig zo sterk is dat er bij hoesten en niezen geen druppels bij de buurman terecht kunnen komen, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Ik zou het persoonlijk voor mijn gevoel van veiligheid op prijs stellen als vliegtuigmaatschappijen met een beleid kunnen komen waarbij de middelste stoel vrijgelaten wordt.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.