Déze groepen krijgen voorrang bij een tekort aan bedden op de IC
17 juni 2020
Mocht er een grote tweede coronagolf komen, dan zijn er een aantal groepen die voorrang krijgen op een plek op de intensive care. Dat staat in het eerste draaiboek voor de laatste stap in de ‘zwarte fase’.
Protocol
Van de ‘zwarte fase’ is sprake wanneer er een situatie van een schreeuwend tekort aan intensivecareplekken ontstaat of de zorg overspoelt. Het protocol is gisteren gepubliceerd door de Federatie Medisch Specialisten en artsenfederatie KNMG. Het gaat om een voorstel. Publiek, politiek en artsen mogen reageren.
Voorrang
Om zoveel mogelijk levens te redden, zullen er bepaalde selectiecriteria komen. Over het algemeen krijgen de mensen die het kortst een ic-plek bezet zullen houden voorrang. Erna maken zorgpersoneel en jongeren de meeste kans om te worden behandeld. In het geval er dan nog te veel patiënten zijn, zal er worden geloot.
Selectie
Nationaliteit, leefstijl, sociale status en een lichamelijke of verstandelijke handicap zullen geen rol spelen bij de selectie. Zo krijgt een moeder van vier kinderen geen voorrang boven een alleenstaande glazenwasser. Ook het feit of iemand obesitas heeft en het principe van ‘eigen schuld’ zullen niet meewegen.
Ethicus Marcel Verweij, een van de opstellers en hoogleraar filosofie aan de Wageningen Universiteit, in een interview met het AD: “Eigen verantwoordelijkheid speelt normaal ook geen rol bij de vraag wie recht op zorg heeft. En praktisch: moet je dan een tribunaal oprichten dat in die hectische crisisfase beoordeelt wie precies welk aandeel heeft in zijn medische toestand? Je kunt denken dat je gezond bent omdat je goed leeft, maar het kan ook door je goede opleiding komen, je sociaal-economische positie, je genen. Het is vaak niet zwart-wit.”
Korte behandelduur
In de zorg wordt al standaard gekeken naar iemands levensverwachting en onderliggende aandoeningen. Straks wordt dit uitgebreid naar de verwachte behandelduur op de intensive care. Coronapatiënten liggen gemiddeld lang aan de beademing, dus niet-coronapatiënten kunnen mogelijk voorrang krijgen.
“Zo kan het gebeuren dat een zeventiger na een hartinfarct wel een ic-bed krijgt, omdat hij na een paar dagen weer plaatsmaakt, en een dertiger met corona niet”, vertelt René Héman, voorzitter van KNMG aan het AD. “Deze regels pakken soms nadelig uit voor jongeren, soms voor ouderen.”
Voorrang zorgpersoneel
Volgens Verweij is de voorrang voor zorgpersoneel rechtvaardig. “Zij lopen een risico voor hun eigen gezondheid ten behoeve van ons allemaal, dan is het heel onrechtvaardig als ze achteraan zouden moeten sluiten.”
Generaties
In het geval er na de eerste criteria nog te veel patiënten zijn, wordt gekeken naar generaties: 0-20 jaar, 20-40, 40-60, 60-80 en 80+. Verweij: “Iedereen heeft evenveel recht op leven, maar de vrouw van 24 heeft meer te verliezen als ze geen behandeling krijgt dan de buurman van 72. Die heeft al een groter deel van zijn leven gehad, de vrouw niet.”
Dit zou kunnen betekenen dat een dronken twintiger voorrang krijgt boven een zeventiger die struikelt over een tak. Maar misschien was die dronken bestuurder wel in paniek op weg naar zijn vader die op sterven lag…”, aldus Verweij. “Kijk: deze fase is sowieso een tragedie, wat er ook besloten wordt. Het gaat om de minst slechte keuze. En als je er dan niet uitkomt, als er dan één bed over is voor vier generatiegenoten met dezelfde medische achtergrond, dan wordt het loten. Dat is eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen, maar toch ook heel onbevredigend.”
Golf voorkomen
Natuurlijk blijft het doel om niet in de ‘zwarte fase’ terecht te komen. Dat zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ook afgelopen week: “We willen vooral dat zo’n grote golf niet meer komt, daar is echt alles op gericht.” In dat geval hoeft dit draaiboek nooit gebruikt te worden.
Bron: AD
Foto: Getty Images
Lees ook: zó voorkom je dat je bril beslaat wanneer je een mondkapje draagt
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.