Komt er een tweede coronagolf? Dit denken deskundigen
18 juni 2020
Nu steeds meer maatregelen zijn versoepeld, vragen steeds meer mensen zich af of er een tweede coronagolf zal komen. In een interview met RTL Nieuws geven deskundigen een voorspelling.
Geen tweede golf
Volgens Coen Berends van het RIVM kunnen mensen als volgt besmet raken met het coronavirus: “Het wordt vooral verspreid via grotere druppeltjes die mensen uitniezen of -hoesten. Die druppeltjes blijven niet lang in de lucht hangen en daarom verspreiden ze zich normaal gesproken dus ook niet over grotere afstand.”
In Nederland zijn we erin geslaagd het virus terug te dringen door 1,5 meter afstand te houden en regelmatig handen te wassen. Zouden we hiermee stoppen, dan leidt dit volgens het RIVM tot een toename van het aantal besmettingen.
Toch is dit volgens Berends niet per se een tweede golf. “Aangezien we beter in staat zijn op nieuwe besmettingen te reageren.”
Tweede golf: niet zo erg als de eerste
Andreas Voss,arts-microbioloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, verwacht wél een tweede golf. “Ik denk dat deze niet zo groot wordt als de eerste”, vertelt hij aan RTL Nieuws. “Het aantal mensen dat voor besmetting vatbaar is, is lager dan eerst. En we zijn beter voorbereid. Ik zie geen reden waarom een tweede golf hoger zou zijn dan de eerste.”
Toch zou Nederland zich wel op dit scenario moeten voorbereiden, vervolgt hij. “Het hangt af van de circulatie van het virus, we weten nog niet goed hoe dat gaat. We hebben een bevolking waarin 90 procent komende winter bevattelijk is voor de besmetting, dat was begin dit jaar nog 100 procent. 90 procent is nog steeds een groot getal.”
Een of meerdere golfjes
Er zijn ook deskundigen die denken dat we te maken krijgen met een of meerdere golfjes. Jean-Luc Murk, arts-microbioloog in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, is daar een van. “Alles valt of staat met hoe we ons als bevolking gedragen”, vertelt hij. “We kunnen ook een grote golf krijgen als we alle adviezen in de wind slaan. Dat komt omdat het virus niet weg is. Maar het kan ook zomaar niks voorstellen. Het is zo onvoorspelbaar, het is afhankelijk van hoe mensen zich gedragen.”
Gedrag mensen
Murk geeft toe zich wel zorgen te maken over het gedrag van de mensen. “Het baart mij zorgen dat we met zijn allen aan het verslappen zijn. Ik begrijp dat ook heel goed: ik moet mezelf er ook steeds op wijzen dat ik niet verslap. Dat is ook menselijk. Ik zie ook het economische belang: ik vind het ook echt belangrijk dat we het leven weer zo veel mogelijk door te laten gaan.”
Hij roept dan ook op om voorzichtig te blijven en je te houden aan de maatregelen die gelden. “Die 1,5 meter is heel belangrijk. En dat mensen die klachten hebben, zich laten testen. We weten echt nog veel te weinig van het virus, daarom is meer onderzoek nodig.”
Volgens hem is de situatie waarin we nu zitten te vergelijken met een dieet. “Je bent aan het lijnen en je bent mooi van je kilo’s af. Je denkt: streefgewicht bereikt. Maar voor je het weet ben je een paar maanden later weer aangekomen. We hebben nu ons streefgewicht bereikt en we gaan weer meer eten. Als we dat te veel gaan doen, komen we weer aan.”
Klein golfje
Sake de Vlas, hoogleraar infectieziektemodellering aan het Erasmus MC, denkt niet dat we getroffen worden door een grote opleving van het virus. “Een klein golfje, waarbij we toch wel in staat zijn dat te onderdrukken. Het grote verschil is dat we nu wel weten waar we rekening mee moeten houden en dat we in maart niet wisten wat er aan de hand was. Toen ging het als een lopend vuurtje, nu weten we waar we aan toe zijn.”
Een toename is in zijn ogen ‘bijna niet te voorkomen’. Immers: nog maar 5 procent van de bevolking is immuun. In feite is de situatie dan ook niet veel veranderd in de afgelopen maanden, maar door het gedrag van de mensen is het aantal besmettingen teruggedrongen. “Dat ging lang goed”, aldus De Vlad. “Inmiddels hebben mensen wel steeds minder zin om daar gehoor aan te geven.”
“Daarnaast worden de maatregelen langzaam teruggedraaid door het kabinet, net zolang tot er weer een toename van het aantal besmettingen is”, vervolgt hij. “Dat kan wel een nieuw brandhaardje zijn. De eerste keer kan het zelf een aardig golfje zijn, omdat we het lange tijd echt flink hebben onderdrukt. Want we zijn nu echt verwend met het lage aantal besmettingen.”
Maatregelen bij uitbraak
Mochten we te maken krijgen met een uitbraak, dan kan besloten worden om lokaal of regionaal strengere maatregelen te hanteren, aldus De Vlas. Maar het blijft lastig om te voorspellen wanneer er weer zo’n golfje komt. “Het kan na de zomervakantie zijn, als scholen en kantoren weer beginnen en veel mensen weer met het openbaar vervoer reizen. Maar het kan ook gebeuren als mensen terugkeren uit het buitenland. Het is vaak een optelsom.”
Bron:RTL Nieuws
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.
Foto: Getty Images
Lees ook: déze groepen krijgen voorrang bij een tekort aan bedden op de IC
Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.