Waarom een terrasje pakken risicovoller is dan in het vliegtuig zitten
13 juli 2020
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat 6 op de 10 Nederlanders de coronamaatregelen onlogisch of tegenstrijdig vinden. Een veelvoorkomende vraag is waarom het wel is toegestaan om met honderden mensen in een vliegtuig te zitten, terwijl op het terras afstand moet worden gehouden.
Nou, dat zit dus zo.
Gezondheidsrisico’s verkleinen
Volgens het ministerie van Volksgezondheid kunnen rondom vluchten veel eventuele gezondheidsrisico’s worden verkleind. Op terrassen is het veel lastiger om deze te handhaven. “Per vliegtuig is triage (beoordelen wie naar binnen kan, red.) mogelijk en kan bron- en contactonderzoek snel worden opgestart”, aldus een woordvoerder aan NU.nl. “Weken van tevoren kun je klachten van reizigers al in beeld hebben.” Daarnaast kunnen de risico’s van te dicht op elkaar zitten, worden verkleind door het dragen van een mondkapje.
Gezond verstand
Daarnaast benadrukt het ministerie dat één versoepeling niet meteen betekent dat het andere ook mogelijk is. Een woordvoerder: “Het is niet de bedoeling dat mensen overal de grenzen op gaan zoeken. Veel van onze adviezen gaan uit van het gebruik van het gezonde verstand.”
Verkleinen risico’s
Volgens het ministerie is er behoefte aan versoepelingen, en is het beleid erop gericht om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken en niet uit te sluiten. “Ook in een volledige lockdown is er een beperkt risico; ook dan zullen mensen boodschappen moeten doen.”
Ook met de wensen van Nederlanders wordt rekening gehouden. Mede hierom werden verschillende sporten sneller toegestaan, maar moesten sportkantines nog dicht blijven om contactmomenten te blijven beperken. Het feit dat de horeca wel al open was, had daar geen invloed op. Zo bleek triage bijvoorbeeld lastiger kunnen worden gehandhaaft in sportkantines.
1,5 meter
Al met al blijft de hoofdregel dat er afstand moet worden gehouden. “Dat is en blijft cruciaal om de overdracht van het virus te beperken. Het aantal besmettingen is momenteel klein, maar we weten dat het om zich heen kan grijpen. In allerlei landen zien we oplevingen en het aantal besmettingen wereldwijd is nog nooit zo groot geweest.”
Bron: NU.nl
Foto: Getty Images