mark rutte

Premier Mark Rutte openhartig over overlijden moeder in coronacrisis

Het is ongeveer twee maanden geleden dat de moeder van Mark Rutte op 96-jarige leeftijd overleed. Tijd om hier uitgebreid bij stil te staan, had de premier niet. In Op1 vertelt hij openhartig over de afgelopen periode.

Elk weekend

Hoewel de premier zijn moeder normaal gesproken elk weekend bezocht, kwam hier afgelopen maart noodgedwongen een einde aan. Alle zorginstellingen moesten dicht voor bezoek om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Laatste bezoek

“De laatste keer dat ik haar bezocht was in de week voor mijn tv-toespraak”, aldus Rutte. “Dat was heel heftig. In het begin konden we voor het raam gaan staan en dan via de telefoon allebei via het raam praten.” Ook kon de premier dankzij verplegers en verzorgers via FaceTime met zijn moeder praten.

De nacht voor ze overleed, mocht Rutte toch bij haar zijn. Dit was het protocol van de verpleegtehuizen. In het geval overlijden nabij zou zijn, mag één familielid bij de bewoner blijven. Rutte: “Mijn zusje was er de dag daarvoor.”

Geheim blijven

Na het overlijden lichtte hij direct een aantal collega’s in, zoals Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus en ambtenaren met wie hij dagelijks samenwerkt. Verder wilde hij dat het geheim zou blijven tot na de begrafenis. “Ik wilde niet dat er bij haar uitvaart fotografen in de bosjes zouden liggen”, aldus de premier.

Ingewikkeld

Dat hij desondanks toch door ging met werken, ziet de premier als zijn plicht. “Dat is mijn baan. Ik kon niet plotseling uit de rails gaan rijden. In die maand zaten we nog middenin de crisis, lagen er nog veel mensen op de intensive care. Maar door wat er in mijn privéleven was gebeurd, was het wel ingewikkeld voor mij.”

Verwerken

Nog altijd praat hij veel met familieleden over het overlijden van zijn moeder. Dit helpt hem om door te gaan. Over het verwerken, zei de premier het volgende: “Ik moet daar deze zomer nog eens goed over na gaan denken”, zegt hij. “Ze was natuurlijk oud, maar nog in goeden doen. Ze was een trotste moeder, maar óók heel kritisch. En ze trok mij zeker niet voor.”

Bron: RTL Boulevard
Foto: ANP Foto