stappenplan financiën inzicht

Zóveel geld moet je elke maand sparen volgens een deskundige

Om financiële problemen te voorkomen, is het handig om iedere maand geld apart te zetten op een spaarrekening. Maar hoeveel moet dat zijn?

Financiële situatie

We begrijpen dat het niet voor iedereen mogelijk is om iedere maand (veel) geld apart te zetten. Sparen is voor de één nu eenmaal makkelijker dan voor de ander. Ook is het afhankelijk van je financiële situatie. Wel geeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) advies over het bedrag dat je iedere maand ‘moet’ sparen.

Lees ook: 7 manieren om meteen geld te besparen op je boodschappen

Advies

Om financiële problemen te voorkomen, adviseert het Nibud om maandelijks 10 procent van je inkomen apart te zetten. Nogmaals: dit is een richtlijn. Als je 2000 euro per maand verdient, zet je daarvan dus 200 euro op je spaarrekening. Verdien je 1600 euro? Dan zou 160 euro voldoende moeten zijn.

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je ook regelmatig af waar je geld gebleven is? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ook niet inzichtelijk waar hun geld precies naartoe gaat. Door elke uitgave op te schrijven en een maandelijkse samenvatting te maken, kan jij je financiële situatie in kaart brengen en vervolgens bijsturen waar nodig. De budget planner van Vultera gaat je hierbij helpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Met deze truc spaar je makkelijk 1.500 euro per jaar

Bron: Nibud Foto: Getty Images