![Mondkapje](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2020/07/mondkapje.png)
Zijn er meer coronabesmettingen of wordt er gewoon meer getest?
28 juli 2020
Het aantal coronabesmettingen is in een week tijd verdubbeld. Maar komt dat doordat er meer getest wordt of omdat het virus weer toeneemt?
Positieve testen
Vorige week werden er door het RIVM 987 positieve testen gemeld. Dat is bijna de helft meer dan die week daarvoor. Wel was er een stijging te zien in het aantal mensen dat zich liet testen. Er werden namelijk 12.000 tests meer uitgevoerd. Verklaart dat de toename?
Meer cijfers
Voordat het RIVM spreekt over een ‘zorgelijke toename’ kijken ze naar meer dan alleen de positieve testen. “De absolute cijfers zeggen een deel, maar niet alles”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. “Het percentage positieve tests is ook toegenomen en R (het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, red.) is omhoog gegaan. Daarnaast zien we meer clusters ontstaan. Die cijfers geven gezamenlijk een beeld van de situatie.”
Toename
Het percentage positieve testen is van 0,6 procent naar 1 procent gegaan. Dat laat zien hoeveel mensen die zich laten testen ook daadwerkelijk besmet zijn. Het cijfer R is nu ongeveer 1,29. Dat geeft aan dat het virus toeneemt. Als de R onder de 1 ligt, remt het juist af.
Lees ook: Dit is waarom sommige jongeren wél ernstig ziek worden van corona
Clusters
Ook wordt er gekeken naar het aantal clusters. Dat zijn drie of meer besmette mensen die aan elkaar gelinkt zijn. Bijvoorbeeld een gezin of bezoekers van een feestje. Volgens het RIVM zijn er nu 96 clusters bekend. “Zolang er clusters zijn, kun je duiden waar besmettingen vandaan komen”, aldus het RIVM. Een toename van het aantal clusters is zorgelijk, omdat de kans op een onbekende bron groter wordt. “Dat kan leiden tot een situatie waarin het niet meer onder controle is.”
Tweede golf
Hoewel er dus een toename van het aantal coronabesmettingen is, spreekt het RIVM nog niet gelijk van een tweede golf. Daarvoor moet gekeken worden naar cijfers over langere tijd.
Lees ook: Waarom in het buitenland verplicht mondkapjes, maar in Nederland niet?
Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images