Déze 7 vragen worden het vaakst bij de gynaecoloog gesteld
30 juli 2020
Aangezien een periodieke controle bij de gynaecoloog niet gebruikelijk is, is het niet vreemd dat veel vrouwen met veel vragen zitten omtrent hun menstruatie en vruchtbaarheid. De Engelse gynaecoloog Anita Mitra wil hier verandering in brengen.
Om vrouwen beter te informeren, deelt ze de 7 vragen die het vaakst worden gesteld bij de gynaecoloog. Inclusief de antwoorden.
1. Waarom heb ik zoveel honger vlak voordat ik ongesteld word?
Je hormonen schommelen de hele tijd, soms wel elk uur. Aangezien het stofje progesteron toeneemt tegen het einde van de menstruatiecyclus, kan je hongergevoel toenemen. Hier is dus niets vreemds aan en verdwijnt vanzelf weer.
2. Maakt stress PMS erger?
Volgens Mitra is het waarschijnlijk van wel. Daarnaast kan stress ook effect hebben op je menstruatie. Het kan ervoor zorgen dat je juist eerder of later ongesteld wordt of de menstruatie zwaarder of lichter maken. De reden is dat de stresshormonen adrenaline, cortisol en noradrenaline op vrouwelijke hormonen reageren.
”
3. Ik slik al twintig jaar de pil, maar wil nu zwanger worden. Is dat een probleem?
Wanneer je de pil alleen slikt voor anticonceptie en ermee stopt, kun je kort erna even niet vruchtbaar zijn. Op de langere termijn heeft het geen gevolgen voor je vruchtbaarheid. Wel is het zo dat het mogelijk wel een jaar duurt voor je menstruatie weer uit zichzelf op gang komt. Het is desondanks geen probleem om het meteen te proberen wanneer je bent gestopt.
Slik je de pil vanwege een hormonaal syndroom, dan kunnen je menstruaties onregelmatig zijn wanneer je ermee stopt. Het is dan ook verstandig om in dit geval even met een arts te overleggen. Dat geldt ook voor vrouwen met endometriose.
4. Waarom heeft mijn cyclus zoveel effect op mijn slaap?
Wist je dat veel vrouwen onrustiger slapen na hun ovulatie én vlak voor hun menstruatie? Volgens Mitra heeft dit te maken met een verandering in lichaamstemperatuur en de hoeveelheid progesteron. Een oplossing is om de slaapkamer koel te houden en op regelmatige tijden naar bed te gaan.
5. Ik ben gestopt met de pil en verlies nu soms best veel afscheiding. Is dit normaal?
Mitra vertelt dat ze op deze vraag meestal ‘ja’ kan antwoorden. Vrouwen die net zijn gestopt met de pil zijn niet gewend om te ovuleren. Gebeurt dit wel, inclusief afscheiding, dan kan dit ze verrassen. Als je je toch zorgen maakt of last hebt van jeuk of een aangename geur, is het goed om een afspraak bij de huisarts in te plannen.”
6. Mijn menstruaties zijn heel zwaar. Moet ik naar de huisarts?
Volgens Mitra is een menstruatie zwaar in het geval je niet meer naar je werk kunt of andere dingen kunt ondernemen. In dat geval is het verstandig naar de huisarts te gaan. Ook in het geval je vlak voor de pre-menopauze zit en ineens meer bloed verliest, is het slim de arts te bezoeken. “Het is niet vaak ernstig, maar wel belangrijk om te controleren.”
7. Ik wil zwanger worden. Moet ik mijn hormonen laten checken?
Ben je gezond en onder de 35, dan kan je na een jaar het geprobeerd te hebben naar de huisarts. Ben je ouder dan 35, dan kan dit na zes maanden. “Wacht alleen niet als je een chronische gezondheidsaandoening hebt”, aldus Mitra. “Als je bijvoorbeeld diabetes, endometriose, PCOS, vroeger onrustige cellen in de baarmoederhals of kanker hebt gehad, is het goed om een huisarts te spreken wanneer je zwanger probeert te worden.” Dit geldt ook in het geval je een moeder of zus hebt die op jonge leeftijd in de menopauze kwam.
Bron: Viva
Foto: Getty Images
Lees ook: dit is waarom je je angstig kunt voelen voor je menstruatie
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.