4 zuinige lezeressen over hun allerbeste bespaartips
17 september 2020
Omdat ze geen andere keus hebben, of omdat het gevoel van een groeiende spaarrekening het beste gevoel van de wereld is. Deze vrouwen weten wel hoe ze moeten besparen!
‘Dingen die voor andere gezinnen gewoon zijn, zitten er voor ons niet in’
Cherie (41): “Drie jaar geleden gingen mijn ex en ik uit elkaar. Hij vertrok naar het buitenland en liet mij achter met een belastingschuld van 8.000 euro, drie kinderen en een parttime baan. De belastingdienst hield mij verantwoordelijk, in mijn eentje moest ik een bedrag van bijna 500 euro per maand afbetalen. In die periode heb ik mezelf als het ware in de schuldsanering geplaatst. Dat was heftig: we hadden een boodschappenbudget van 75 euro per week. Om overzicht te houden, zette ik alle inkomsten en uitgaven in een Excel-sheet. Zo wist ik precies wat ik waaraan kon besteden en hoe we er voor stonden. Het heeft me anderhalf jaar gekost om uit de schulden te komen, maar het is gelukt! Toch moet ik met drie pubers van 12, 14 en 16 jaar nog altijd op de kleintjes letten en zitten veel dingen die voor andere gezinnen gewoon zijn, zoals muziekles of sportclubjes, er voor ons niet in. Daarom leef ik nog steeds zuinig en houd ik ook de administratie nog altijd bij, dat geeft rust. Ik ben ook anders boodschappen gaan doen. Ik maak wekelijkse een rondje langs de markt en supermarkten voor producten van de beste kwaliteit tegen de goedkoopste prijs, daarnaast koop ik altijd seizoensproducten. Dat is goedkoper. Daarna bedenk ik pas wat ik ermee kan koken. Dat vraagt om wat creativiteit, maar het is voordeliger dan speciale ingrediënten kopen voor een specifiek recept.
In mijn financiële overzicht heb ik ook een bedrag voor een maandelijks uitje gereserveerd. Dat zie ik als een beloning, om dit zuinige leven vol te kunnen houden. Daarbij wil ik mijn kinderen ook mooie herinneringen meegeven. De eerste winst is al dat ik een tas met eten en drinken meeneem. We stappen in de auto die goedkoop op diesel rijdt en ontdekken ons eigen land. De kunst is om het leuk te maken door creatief te denken; via mijn insta-account (@frugalsisnl) hoop ik mensen in eenzelfde situatie te inspireren om te kijken naar wat nog wel kan. Ga bij vrienden logeren, ga gratis naar het strand of bos, koop kleding in de sale, dek de tafel mooi; maak er wat van!”
Bespaartips van Cherie
• “De sale is mijn beste vriend. Ontwikkel je eigen stijl en je bent niet meer afhankelijk van de modetrends.”
• “Houd je administratie goed bij voor overzicht en rust. Zo weet je precies waar je aan toe bent en waar eventueel mogelijkheden zijn voor iets leuks.”
• “Focus op wat er wel is en wat je wel kunt.”
‘Mijn vrienden vinden het vooral hilarisch als ik een theezakje tig keer hergebruik’
Anika: “Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus geef ik het liever uit aan iets waar ik blij van word. Van nieuwe sokken, omdat er gaten in de oude zitten, word ik niet blij. Van een nieuwe fiets terwijl mijn oudje prima fietst, word ik niet blij. Ik word wel blij als ik mijn spaarrekening zie groeien en weet dat ik binnenkort weer op reis kan. Aan reizen geef ik dan ook het meeste geld uit. Toch ben ik ook tijdens zo’n vakantie zuinig. Ik hoef niet te lunchen op een hip plein, ik word veel blijer van ontbijten met mijn meegebrachte boterhammen op een prachtige plek. Een stuk goedkoper en een geweldige ervaring. Om zo veel mogelijk weg te kunnen, doe ik regelmatig aan huizenoppas en schrijf ik reisboeken en -blogs (www.anikaredhed.com). Op die manier verdien ik weer iets terug en hoe minder een reis kost, hoe vaker ik weg kan om nieuwe dingen te beleven!
Mijn vrienden kennen mijn zuinige aard en vinden het vooral hilarisch als ik een theezakje tig keer hergebruik. Ook mijn man kan er om lachen als ik in een badjas van 17 jaar oud rondloop waar de gaten in vallen. Hij is minder zuinig dan ik, maar is door mij wel zuiniger geworden. Hij vindt alleen dat ik mezelf af en toe iets moet gunnen. Voor mij heeft het niets met gunnen te maken, maar met het feit dat ik gewoon geen behoefte heb aan een magnetron, televisie, vaatwasmachine en dat soort zaken. Het kost geld, maar brengt me niets. Ik geloof dat veel mensen dat soort spullen niet kopen als bewuste keuze, maar meer omdat het gebruikelijk is. Door bewust te kiezen en af te wegen wat het me brengt, bespaar ik geld waardoor mijn spaarrekening groeit en dat geeft me enorm veel gemoedsrust. En dus trek ik de stekker uit de wifi als ik de deur uit ga en zet ik mijn toetsenbord en muis uit als ik ze niet gebruik. Alle kleine beetjes helpen en brengen mij weer op nieuwe plekken met nieuwe ervaringen; dat maakt me rijker.”
Bespaartips van Anika
• “Zoek in het buitenland naar gratis activiteiten en plekken om te bezoeken.”
• “Boek alles los, zo heb je zelf de kosten in de hand en betaal je geen bemiddelingskosten.”
• “Neem je eigen eten mee zodat je dat op de allermooiste plekjes kunt eten.”
‘Het gevoel van schaarste zit diep in mij. Thuis levert dat weleens strubbelingen op’
Maggie (42): “Ik wil niet dat mijn kinderen ooit moeten kiezen tussen brood of chocolademelk. Iets wat ik als achtjarig meisje wel moest. Ik woonde met mijn moeder en twee jaar jongere zusje bij mijn opa en oma in een klein gebouwtje achter hun huis in Hongarije. We waren arm, hadden geen stromend water binnen en aten ui met zout als broodbeleg. Mijn ouders waren twee jaar ervoor gescheiden, destijds woonden we in een huis met vijf slaapkamers, maar mijn moeder kon niet met geld omgaan en bij de verdeling besteedde ze het geld meteen aan twee auto’s. Daarna was het al snel op en gingen we bij mijn opa en oma wonen. Na school moest ik mijn zusje ophalen om met een klein beetje geld boodschappen te halen: sigaretten voor mijn moeder, brood en chocolademelk. Regelmatig gebeurde het dat de vrouw achter de kassa spijtig keek en zei dat ik niet genoeg geld had en iets terug moest leggen. Om die overweging te moeten maken op je achtste, tussen iets voor je moeder, iets waar je heel veel zin in hebt en iets wat gewoon nodig is, is zwaar.
Op mijn zeventiende kon ik met een uitwisselingsprogramma van school naar België. Ik ontmoette mijn huidige partner en besloot in België te blijven. Inmiddels ben ik negen jaar getrouwd en hebben we samen twee dochters. Hoewel we tweeverdieners zijn en genoeg inkomsten hebben, leef ik heel zuinig. Het gevoel van schaarste zit zo diep in mij. Thuis levert dat weleens strubbelingen op. Mijn man geeft net als mijn moeder ook het liefst uit wat hij verdient. Hij koopt zo voor vierhonderd, vijfhonderd euro nieuwe kleren terwijl ik dat in een jaar nog niet uitgeef aan kleding. Waarom 70 euro betalen aan een spijkerbroek terwijl het ook 15 kan zijn? Voor mezelf maak ik altijd de afweging: wat kost het en wat is het me waard? Buiten de deur eten? Ik kook net zo lief thuis. De enige uitspatting die ik me permiteer, is een fotoshoot die we ieder jaar met de verjaardagen van de meisjes doen. Het moment zelf is één en al plezier, én ik kan nog jaren nagenieten van de foto’s. Die emotionele waarde is niet in geld uit te drukken, dus heb ik het er echt voor over.”
Bespaartips van Maggie
• “Wees kritisch bij aanbiedingen. Vaak ben je met een aanbieding van een merkproduct nog steeds meer kwijt dan wanneer je iets merkloos koopt.”
• “Ga nooit naar binnen bij winkels die je sowieso als te duur bestempeld zodat de hunkering niet aangewakkerd wordt.”
• “Kies bij een grote uitgave voor iets wat ook lang plezier geeft, zodat het het waard is.”
‘Gelukkig ben ik zuinig van aard; ik hou niet van geld uitgeven aan onnodige dingen’
Sanne (26): “De beste motivatie om zuinig aan te doen? Even een stukje rijden in de Mercedes van mijn vader. Wat voelt en rijdt dat goed! Zeker wanneer ik daarna in mijn eigen oude autootje stapte, weet ik weer waarom ik op de kleintjes let en ben ik extra gemotiveerd om zo veel mogelijk geld opzij te zetten. Als klein meisje droomde ik er namelijk al van om ooit een vette auto onder mijn kont te hebben. Het liefst een nieuwe Mercedes A-klasse. De liefde voor mooie auto’s is met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft een transportbedrijf en in zijn vrije tijd sleutelt hij graag aan auto’s. Iedere twee jaar wisselt hij van auto. Altijd net iets mooier en beter dan de vorige. Auto’s zijn bij ons thuis dan ook hét onderwerp van gesprek.
Toen op mijn achttiende het geld van de spaarrekening waarop mijn ouders voor mij spaarden vrij kwam, wist ik meteen wat ik met het geld wilde doen: ooit mijn droomauto kopen! Maar voordat het zover was, moest ik eerst zelf nog zo veel mogelijk geld opzij zetten. Gelukkig ben ik zuinig van aard; ik hou niet van geld uitgeven aan onnodige dingen. Zo wissel ik ieder jaar van zorgverzekeraar, telefoonprovider en energieleverancier. Zo ben je altijd goedkoper uit. Daarnaast heb ik de Too good to go-app gedownload, daarmee kun je zien waar je voor 5 euro een tas boodschappen kunt ophalen ter waarde van 15 euro. Zo’n tas is gevuld met producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen en zo niet verspild worden. Van een volle tas van de bakker kun je zo een maand brood eten, als je het invriest! Ik zal ook nooit uitgebreid naar de kapper gaan of mijn nagels laten doen. Of uitgebreid shoppen en een dure reis maken: allemaal zonde van het geld. Ik hou liever ieder maand geld over om mijn spaarrekening te zien groeien zodat ik steeds iets dichter bij mijn droom kom. Na acht jaar is die droom vorige week uitgekomen: ik heb mijn Mercedes gekocht! Het was flink slikken om mijn spaarrekening zo te zien kelderen, maar ik hoef maar naar mijn Mercedes te kijken en ik word zo trots en blij! De volgende uitgave: nieuwe banden!”
Bespaartips van Sanne
• “Neem een slimme energiemeter en was alleen ’s nachts en in het weekend.”
• “Verkoop wat je niet meer gebruikt of leuk vindt; weggooien levert niets op.”
• “Maak je doel concreet: als je weet waar je het voor doet, is bezuinigen makkelijker.”