restaurant

Uit eten in een restaurant? Zó ziet dat er vanaf nu uit

Maandagavond kondigde premier Mark Rutte nieuwe coronamaatregelen aan. Wat betekent dit voor een etentje in een restaurant?

Met maximaal 4 mensen

Vanaf nu mogen er maximaal 30 gasten in een restaurant zitten, buiten maximaal 40. Daarnaast mag nog slechts met maximaal 4 mensen een tafel worden gereserveerd. Alleen voor kinderen t/m 12 jaar geldt een uitzondering op de regel.

De verplichting om jezelf te registeren ten behoeve van GGD-onderzoek, blijft. Ten slotte mogen restaurants tot 21:00 mensen binnenlaten, om 22:00 moeten de deuren dicht.

Mondkapjes

Wil je in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Eindhoven uit eten, dan komt daar nog het dringende advies bij om een mondkapje in een binnenruimte te dragen. Dit geldt ook voor restaurants. Omdat een mondkapjesplicht volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam lastig te handhaven is, blijft het een advies. “Maar we willen dat het in onze stad en regio vanzelfsprekend wordt.”

Reden strengere regels

De reden dat de maatregelen voor horecagelegenheden strenger zijn geworden, is dat het aantal besmettingen via horeca toeneemt. Ook zijn grote clusters van besmettingen gerelateerd aan de horeca. Meerdere besmettingen zijn in dat geval toe te schrijven aan één bepaalde plek op hetzelfde moment.

Sinds 1 juni zijn 131 actieve clusters geteld in de horeca. Gemiddeld bestaat een cluster uit zo’n tien personen. In één geval waren er zelfs 342 coronagevallen bij betrokken. “De consequentie van een besmetting in de horeca is dus groter”, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel in de Tweede Kamer.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images