oude beha bh's beha's

Dít is waarom goede bh’s zo duur zijn (net als de bijpassende slipjes)

Veel vrouwen zullen het herkennen: heb je eíndelijk een goede bh gevonden, blijkt ‘ie behoorlijk prijzig. En de bijpassende string is bijna net zo duur. Hoe komt dit toch?

Ze bestaan immers maar een klein stukje stof.

Redenen

Volgens Fabienne Zwanenburg, jarenlang eigenaresse van een lingeriewinkel in Amsterdam en inmiddels onafhankelijk lingerie-expert, zijn er twee redenen waarom je voor luxere slips en string meer betaalt: de kwaliteit van de stoffen en de manier waarop deze stoffen worden gebruikt. “Voor luxemerken worden bijvoorbeeld vaak duurdere kantsoorten gebruikt”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Kwaliteitsverschil

“Je zou denken: katoen is katoen, maar dat is niet zo”, vervolgt ze. Merken in het hoge segment gebruiken alleen de katoendraden waar geen bolletjes aan zitten. De resten daarvan worden weer gebruikt voor goedkopere kleding en beddengoed.” Dit geldt ook voor lycra, dat in veel ondergoed zit. “Daar zit echt kwaliteitsverschil in.”

Reststof

Daarnaast betaal je ook voor de reststof. Zwanenburg: “Een kanten randje achterop zo’n dure string wordt daar op een bepaalde manier opgezet, waardoor de rest van dat stuk kant niet meer gebruikt kan worden.”

Extra winst

Wat betreft bh’s, is het volgens de lingerie-expert niet zo dat er meer winst wordt gemaakt bij de verkoop van de duurdere varianten. “Althans, dat heb ik in de winkel nooit zo ervaren met leveranciers”, vertelt ze.

Wel heeft ze weleens gevraagd waarom er niet twee soorten slips bij een bh kunnen worden geproduceerd. Eentje die bijpassend is qua stof en een goedkopere variant die er bij past. Zwanenburg: “Nu is de prijsverhouding helemaal zoek als je een bh koopt van 90 euro en daar twee slips van 65 euro per stuk bij wilt kopen, wat de meeste vrouwen toch wel willen.”

Dure bh’s

Dat de prijs van een goede bh overeenkomt met die van een spijkerbroek, heeft volgens de lingerie-expert ook een bepaalde reden. Een spijkerbroek bestaat namelijk maar uit vijf tot vijftien onderdelen, die snel in een fabriek kunnen worden geproduceerd. “Een duurdere bh bestaat uit veel meer stukjes, er zit veel meer opbouw in. Een bh van bijvoorbeeld PrimaDonna heeft al 46 stukjes, een van Hunkemöller heeft er minder. De opbouw van zo’n bh is heel anders, met de beugels, de bandjes, de zijpanden. De pasvorm wordt er een stuk beter door – en dat moet ook wel, voor dat geld.”

Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom een bh relatief veel tijd en stof kost om te produceren. Zo maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestranst of gelaserd, en wordt bij duurdere bh’s het het patroon gespiegeld met als gevolg meer snijafval.

Duurder beter?

Is het wel echt de moeite waard om een duurdere bh boven een goedkoper exemplaar te verkiezen? Volgens Zwanenburg wel. Ze ziet het liever als een duurzame dan een dure aankoop. “Een goede bh kost veel geld, maar je krijgt er wel veel meer uitstraling door. Vrouwen zijn zich daar vaak niet zo bewust van, terwijl ze wel veel geld uitgeven aan de kapper of pedicure. Een goedkopere bh die je nooit draagt, die is pas duur.”

Wel speelt er nog iets mee wat van groot belang is: “Je bh kan nog zo duur en sexy zijn, als je niet de goede maat koopt, heb je er nog niks aan. Dan kun je beter een goedkope variant in de goede maat kopen en dragen.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images