Is een feest voor jongeren echt op geen enkele manier mogelijk?
3 november 2020
Nu de horeca en clubs dicht zijn, zoeken veel jongeren illegaal naar manieren om toch een feestje te kunnen houden. Zijn er ondanks de maatregelen écht geen andere mogelijkheden voor hen?
RTL Nieuws zocht het uit.
Geen risicogroep
Hoewel er volgens psycholoog Naija Edriouch genoeg jongeren zijn die zich wel aan de regels houden, zijn er ook veel die dit maar lastig vinden. Dit heeft volgens haar een aantal redenen. “Ze zijn zelf eigenlijk geen risicogroep”, legt ze uit aan RTL Nieuws. “Een groep ouderen ziet geen behoefte om samen te komen, omdat het risico groter is om ziek te worden. Bij jongeren speelt dat nauwelijks, omdat ze in veruit de meeste gevallen weinig van het virus merken.”
Impulsiever
Daarnaast zijn ze vaak impulsiever dan volwassenen. Dit heeft volgens Edriouch alles te maken met de ontwikkeling van het brein tot halverwege de 20. “Op jonge leeftijd heb je meer moeite om gevolgen voor de korte en de lange termijn van elkaar te onderscheiden. Jongeren weten wel dat het problemen kan geven als je je niet aan de regels houdt. Bijvoorbeeld dat je een boete krijgt, straf van ouders, of dat je iemand anders besmet. Maar desondanks denken ze meer dan volwassenen in het moment: ik wil nu feesten en samenzijn met mijn vrienden.”
Ook groepsdruk speelt een rol. “Is er een persoon die veel invloed in een groep heeft en zegt dat je niet zo moeilijk moet doen, dan zullen jongeren eerder onder groepsdruk bezwijken.”
Rebels
Volgens Edriouch hoort opstandig zijn nou eenmaal bij de ontwikkeling van jongeren. “In vooral de pubertijd is het voor je eigen ontwikkeling normaal dat je grenzen opzoekt. Een beetje rellen kan daarbij horen.”
Contact belangrijk
Ook Bas Wijnen van het Nederlands Jeugdinstituut, een onafhankelijk kenniscentrum over jeugd, benadrukt het belang van contact met leeftijdsgenoten voor jongeren. “Het is nodig om je eigen identiteit te ontwikkelen. Alles wat er digitaal gebeurt kan nooit het echte contact vervangen”.
Meer ruimte geven
Volgens hem is dan ook niet vreemd dat er illegale feestjes ontstaan. Immers, legale mogelijkheden zijn er op dit moment niet. Het zou goed zijn als het kabinet meer zou nadenken over manieren om jongeren toch op een veilige manier bij elkaar te laten komen, stelt hij. “Dat je jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 meer ruimte geeft dan 25-plussers. Laat jongeren vooral zelf creatieve dingen verzinnen binnen een anderhalvemeterbubbel. Maar dat is een keuze van de politiek.”
Sleur
JOVD-voorzitter Hilde Wendel, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van regeringspartij VVD, ziet dat veel jongeren het steeds lastiger vinden om zich aan de maatregelen te houden. “Bij de eerste golf werd er over het algemeen goed geluisterd, maar nu er nog steeds geen perspectief is kom je in een sleur terecht. Het is natuurlijk begrijpelijk en logisch dat er geen einddatum aan corona is, maar dat maakt het niet minder moeilijk.”
Wendel is tegen het houden van illegale feesten. “Laat dat duidelijk zijn. Maar laten we stoppen met alleen maar denken aan beperkingen, maar kijk ook wat wél kan.”
Leeftijdsgerichte aanpak
Volgens de JOVD zou gezocht moeten worden naar de mogelijheid van een leeftijdsgerichte aanpak. “Dan zou het hele beleid aangepakt moeten worden. Ik noem maar een voorbeeld. Dan zeg je dat jongeren bijvoorbeeld naar een feestje mogen, maar tegelijkertijd alleen maar op bepaalde tijden naar een winkel mogen. Jongeren moeten dan zelf ook hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Dat is iets wat je zou kunnen onderzoeken.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images