7 dingen die je met je moeder gedaan moet hebben
3 november 2020
Vriendinnen zijn heel belangrijk, maar je moeder is onvervangbaar. Deze negen dingen maken de band met je moedernóg sterker.
1. Kook samen
Vraag je moeder eens om samen jouw lievelingsrecept van vroeger te maken. Samen koken kan op zichzelf al gezellig zijn, maar de geuren van jouw vroegere lievelingsrecept zorgen voor een extra aangename sfeer. Psycholoog Julia van Alphen: “Geuren beïnvloeden je emoties. Zo kan een geur prettige herinneringen en positieve emoties oproepen. De geur van suddervlees, dat jullie vroeger op zondag aten, of van stamppot die niemand zo lekker kan maken als je moeder… Zodra je de geur ruikt, geeft dat meteen een fijn en vertrouwd gevoel.”
2. Maak een boek vol herinneringen
Weet jij hoe je moeder zich voelde toen ze erachter kwam dat ze zwanger was van jou? Wat ze vroeger het liefst deed in haar vrije tijd? Wanneer ze haar eerste zoen van je vader kreeg? Dit soort vragen kunnen mooie gesprekken opleveren. En hoe meer je van iemand weet, hoe beter je elkaar begrijpt. Vind je het lastig om je moeder vragen te stellen over haar leven, maar ben je er wel nieuwsgierig naar? Misschien is een herinneringenboekje iets voor jou. Er zijn kant-en-klare boeken te koop die je zelf kunt invullen, zoals Mam, vertel ’s! Hierin staan allerlei vragen: over klein zijn, opgroeien, de liefde en moeder worden. Eenmaal door je moeder ingevuld, heb jij een uniek boek vol nieuwe, mooie familieverhalen om voor altijd te bewaren.
3. Doe iets engs samen
Ga met je moeder in een achtbaan, bungeejumpen of varen in een luchtballon. Als je iets engs of niet-alledaags doet, maakt je lichaam allerlei hormonen aan, zoals adrenaline en dopamine. Het zet de zintuigen op scherp waardoor je alles sterker ervaart. Van Alphen: “Wat jullie samen ook doen, elke activiteit die je hart sneller laat kloppen, heeft een versterkend effect op je zintuigen én op de moeder-dochterrelatie. En hoe groter het overwinningsgevoel, hoe trotser je kunt zijn. Want wat is er mooier dan samen iets overwinnen?”
4. Verras je moeder
Vroeger als klein meisje verraste je haar met zelfgemaakte tekeningen en knutselwerkjes waar jij je ziel en zaligheid in had gelegd. En daar was ze dolgelukkig mee. Houd dat in gedachten als je je moeder wilt verrassen. Een cadeau hoeft echt niet heel duur te zijn; een klein, persoonlijk gebaar waarover je hebt nagedacht, vindt ze minstens zo onbetaalbaar. Heeft jouw moeder graag de controle? Maak de verrassing dan niet al te groot. Van Alphen: “Spontaniteit kan veel vreugde met zich meebrengen. Maar als jij haar geblinddoekt ontvoert naar een andere stad, dan zal ze dit waarschijnlijk niet echt waarderen als ze graag zelf alles tot in de puntjes regelt. Hoe goed bedoeld ook.” Koop een mooi bloemetje en schrijf er een (zelfgemaakt) lief kaartje bij. Daar geniet ze vast en zeker van.
5. Houd een filmavond
Van Alphen: “Als je ontroerd raakt door een film, stel je je kwetsbaar op. Als de band met je moeder goed is, is zij dé persoon bij wie je helemaal jezelf kunt zijn. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. Maar ook het delen van emoties brengt jullie dichter bij elkaar.”
6. Plan een weekendje weg
Met je moeder een weekend of weekje weg kan voor een andere rolverdeling tussen jullie zorgen. Wie weet ontpop jij je tot initiatiefnemer en navigator, terwijl normaal gesproken je moeder die rol juist op zich neemt. “Maar,” zegt Van Alphen, “er zijn genoeg vrouwen die veel liefde voor hun moeder voelen, maar er niet aan moeten denken om een weekendje met haar op stap te gaan. Soms is de band tussen moeder en dochter daar niet tegen opgewassen en ergeren jullie je aan elkaar als je 48 uur lang op elkaars lip zit. In dat geval kun je beter gewoon een middag iets leuks met elkaar doen.”
7. Voer een goed gesprek
Een goed gesprek op z’n tijd doet elke relatie goed, dus ook die met je moeder. Zo verdiep je je in de ander en kun je zaken waarmee je zit, aankaarten. Neem voor zulke gesprekken de tijd en zeg van tevoren dat je iets met haar wilt bespreken. Dan is ze voorbereid. Van Alphen: “De meeste patronen, gedachtes en overtuigingen die je hebt, zijn gevormd in je kindertijd. Als je moeder vroeger bijvoorbeeld depressief was, was er voor jou misschien niet altijd de gelegenheid om kind te kunnen zijn. Dat vormt je tot wie je bent geworden, wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe je je opstelt naar anderen. Of misschien was jouw moeder wel een hardwerkende vrouw en heb jij hierdoor een fl ink doorzettingsvermogen ontwikkeld, maar ren je jezelf soms wel voorbij. Geef bij emotioneel beladen onderwerpen aan hoe jij de situatie hebt ervaren, zonder verwijten te maken. Op die manier maak je voor haar inzichtelijk waar je tegenaan loopt.”
Lees ook: 7 dingen die je met je zus moet doen voor jullie 30ste
Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.