Vierling

Anne heeft een vierling: ‘Ik hou van die levendigheid’

Anne (42) en Alex (45) hadden al twee dochters, Ymre (13) en Meike (10). Ze kregen er nog vier bij: Aukje, Eefke, Hiske en Jinthe (6).

Anne (42) en Alex (45) hadden al twee dochters, Ymre (13) en Meike (10). Ze kregen er nog vier bij: Aukje, Eefke, Hiske en Jinthe (6).

‘Een vierling? Sterkte’

Anne: “Samen met mijn gezin heb ik eerder in Vriendin gestaan, maar ik doe graag nog eens mijn verhaal. Ik vind het namelijk belangrijk om te laten zien dat het leven niet ophoudt als je een vierling krijgt, wat sommige mensen denken. Want naast alle positieve reacties kreeg en krijg ik regelmatig te horen: ‘Een vierling? Sterkte…’ Zelf heb ik me de eerste maanden ook weleens afgevraagd of ik ooit nog tijd voor mezelf zou krijgen. Het grootste deel van de dag was ik aan het voeden of kolven.”

Niet alleen moeder

“Toch ging bij mij de knop om: ik ben niet alleen maar moeder. De vierling was negen maanden toen ik mijn werk in de gehandicaptenzorg weer oppakte, op de dagen dat Alex thuis was. Nu volg ik zelfs een opleiding tot verpleegkundig specialist in de GGZ. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en wil mijn kinderen laten zien dat je tot meer in staat bent dan je denkt.”

Iedereen aandacht geven

“Inmiddels is de vierling veel zelfstandiger. Druk is het nog steeds, maar ik hou van die levendigheid. Er is altijd wel iemand die iets te vertellen heeft en ik krijg niet één, maar heel veel knuffels op een dag. Om iedereen genoeg aandacht te geven, plannen we regelmatig een-op-eenmomenten in, zoals een dagje shoppen. En Alex is met de oudsten een weekend naar Londen geweest.”

Goed plannen

“Hoe wij het samen leuk houden? Een avond op de bank relaxen vinden we al heel fijn, maar humor helpt ook. ‘Zullen we samen romantisch de was vouwen?’ zeggen we dan. Soms gaan we een avondje uit, maar dat moeten we echt plannen.

Ik ben een ster geworden in vooruit denken. Toch gebeuren er soms dingen waar ik vooraf niet bij stilstond. Zo zit de vierling nu bij elkaar in de klas en waren ze laatst jarig – moest ik ineens vier verschillende traktaties bedenken. Ga er maar aan staan, als het coronaproof moet zijn en je alle kinderen niet misselijk naar huis wilt laten gaan…”

Lees ook: Sjors en Remko hebben vier zoons: ‘Soms mis ik die typische meidendingen wel’

Anne stond eerder in Vriendin met haar vierling. Daar maakten we toen een leuke video van. Bekijk hem hieronder.