afvallen

7 dingen die je nog niet wist over je stofwisseling

Hoe zorg je dat je ervoor dat je stofwisseling optimaal werkt? En wat is de invloed van voeding op je stofwisseling? De feiten op een rij.

1. Je stofwisseling gaat 24/7 door

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is een proces dat continu in werking is. In je lichaam worden namelijk 24 uur per dag voedingsstoffen omgezet in afvalstoffen. Hierdoor verbrand je calorieën en krijg je energie. Als je sport, werkt, beweegt of een middagje gaat shoppen, zet je stofwisseling er een tandje bij. Maar als je op de bank tv kijkt of gaat slapen, vertraagt je metabolisme. Dit wordt ook wel je ruststofwisseling of basaal metabolisme genoemd en die is bij elk mens verschillend. Daardoor is het mogelijk dat bij de één de stofwisseling heel snel is, terwijl de ander juist een langzame stofwisseling heeft.

2. Je stofwisseling ligt niet vast

Denk je dat je stofwisseling altijd hetzelfde is? Guess again! Het verandert gedurende je leven. Als je ouder wordt, een paar kilo aankomt of afvalt, of plotseling van één naar vier keer sporten per week gaat, verandert je basale metabolisme. Je zit dus niet voor de rest van je leven opgezadeld met een trage stofwisseling, daar kun je wat aan doen!

3. Eten stimuleert je stofwisseling

Je herkent het vast wel: je wilt een paar kilo afvallen en besluit om te diëten. Maar in plaats van op een vast tijdstip die caloriearme maaltijd naar binnen te werken, skip je de lunch. Scheelt toch weer wat calorieën, niet? Geen goed idee. Je vertraagt op deze manier namelijk je stofwisseling. Wie niet op regelmatige tijden eet, zet z’n lichaam in de zogenaamde hongersnoodstand. Je lichaam gaat spaarzaam om met energie waardoor je minder calorieën verbruikt. Dat betekent ook dat je stofwisseling vertraagt. Je kunt dus beter vijf kleine maaltijden per dag nemen, dan drie keer (of minder) per dag eten. Zo geef je je stofwisseling een boost en verbrand je meer energie.

4. Voldoende beweging is belangrijk

Je kunt jezelf ’s avonds nog zo afmatten in de sportschool, als je overdag gemiddeld zo’n zeven tot acht uur zit, kan je metabolisme toch traag zijn, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Chicago. Om je stofwisseling stofwisseling actiever te maken is beweging overdag net zo belangrijk als een paar keer per week sporten. Je kunt je stofwisseling al prikkelen door alledaagse bezigheden als de was opruimen, stofzuigen of een kledingkast herschikken. Probeer minimaal een half uur per dag, maar liefst meer, te bewegen.

5. Slaapgebrek is slecht voor je metabolisme

Heb je moeite om in slaap te komen of slaap je niet goed door? Dan staat vaak ook je energieverbruik op een laag pitje. Te weinig slaap – minder dan zeven uur – vertraagt namelijk je stofwisseling. Ook een onregelmatig slaappatroon doet je metabolisme geen goed. Probeer dus elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, en zet de wekker ’s ochtends standaard op hetzelfde tijdstip.

6. Rode peper activeert

Wil je je metabolisme verhogen? Voeg dan eens wat vaker een pepertje toe aan je maaltijd. Uit onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat het eten van rode chilipepers ervoor zorgt dat je meer energie verbruikt. Rode peper bevat capsaïcine en dit stofje verhoogt je lichaamstemperatuur waardoor ook je stofwisseling op een hoger standje gaat.

7. Zet je verwarming lager

Wil je je stofwisseling een boost geven? Zet de verwarming dan in de winter op 18,5°C. Hierdoor heb je het kouder, verbruik je meer energie en dus calorieën, en wordt je stofwisseling hard aan het werk gezet.

Lees ook: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het afvallen

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.