Dit is waarom je áltijd koude voeten hebt (en dit doe je eraan)
12 november 2020
Vaak last van koude voeten? Dat is meestal onschuldig, maar het kan knap vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Gelukkig hoef je er niet meer rond te blijven lopen.
Oorzaken
Als je voeten vaak koud aanvoelen, kan dat allerlei oorzaken hebben. Draag je synthetische sokken, sokken van polyester of schoenen van een materiaal dat niet ademt, zoals plastic of rubber? Dat kan ervoor zorgen dat je sneller zweetvoeten krijgt. Lekker warm, zou je denken. Maar dat is niet zo: het transpiratievocht dat niet wegkan, koelt af en blijft zitten. Hierdoor worden je voeten koud. Schoenen van natuurlijk materiaal, zoals leer, bamboe, wol of linnen, zijn een betere keuze. Je kunt ook koude voeten krijgen doordat je omgeving koud is. Denk aan tocht in huis of een koude tegelvloer. Koude voeten kunnen ook worden veroorzaakt door iets lichamelijks. Slechte doorbloeding bijvoorbeeld. Voetrefl extherapeut Anneke van Baarsel legt uit: “Als je het koud krijgt en je lichaamstemperatuur daalt, vernauwen de bloedvaten in de huid automatisch om warmteverlies te voorkomen. Maar bij een slechte doorbloeding, waarbij de bloedvaten te lang of te sterk samentrekken, vermindert de bloedtoevoer naar de voeten en koelen die relatief veel af.” Daarnaast zijn er ziektes die invloed hebben op de bloedcirculatie en de werking van bloedvaten, en die daardoor koude voeten kunnen veroorzaken. Diabetes, een trage schildklierwerking, reuma of het syndroom van Raynaud bijvoorbeeld. Maar daar hoeven koude voeten niet altijd op te wijzen. Van Baarsel: “Het kan ook een kwestie van aanleg zijn. Als je moeder of oma snel last van koude voeten heeft, heb jij dat waarschijnlijk ook. Misschien hebben jullie een slechte doorbloeding. Heb je normaal gesproken nooit last van koude voeten en nu ineens wel? Dan kan het een medische oorzaak hebben. Of misschien gebruik je een medicijn dat vaatvernauwende middelen bevat.”
IJsklompjes
Grote kans dat jouw partner op een frisse dag op blote – warme – voeten rond kan banjeren, terwijl jij op een snikhete zomerdag al last hebt van koude voeten. Uit onderzoek van de University of Portsmouth blijkt namelijk dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten. Dit komt doordat vrouwen over het algemeen minder spiermassa en meer lichaamsvet hebben dan mannen. Spieren zijn de kachel van het lichaam, en die kachel is bij mannen dus krachtiger. Daardoor hebben mannen het meestal warmer en zijn hun handen en voeten warmer. Daarnaast speelt lichaamsvet een rol. Vet is een prima isolatiemateriaal voor warmte. Het lijkt logisch dat vrouwen in het voordeel zijn omdat ze meer lichaamsvet hebben, maar dat is niet zo. Bij vrouwen is het vet namelijk over het lichaam verdeeld en bij mannen zit het vooral rond de buik. Als het vriest dat het kraakt, zijn mannen dankzij hun buikvet beter in staat hun organen warm te houden. Bij vrouwen zit op die plek te weinig isolatiemateriaal – vet dus – met het risico dat de organen (en de onmisbare lichaamsfuncties) afkoelen en hun werk minder goed kunnen doen. Om dit te voorkomen, gaat er lichaamswarmte vanuit alle lichaamsdelen naar de romp. En dus krijg je koude handen en voeten. Bij mannen vindt er geen verandering van lichaamswarmte plaats. Hormoonschommelingen kunnen ook boosdoeners zijn, voor vrouwen dan. De lichaamstemperatuur wordt beïnvloed door het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Rond de menstruatie schommelt het oestrogeengehalte, waardoor de kleine bloedvaten in handen en voeten tijdelijk vernauwen en er dus minder bloed door kan om de boel warm te houden. Daar zit je dan, met je ijsklompjes.
De bron van de kou
Wil jij van je koude voeten af? Houd dan een week lang bij wanneer ze koud zijn én wanneer ze aangenaam warm voelen. Op die manier kom je erachter wat de oorzaak is. Heb je koude voeten op kantoor? Dit kan komen doordat je te weinig beweegt, maar ook door stress. Stress heeft een negatief effect op de doorbloeding. Voetrefl extherapeut Anneke van Baarsel: “Je hebt nooit de hele dag door koude voeten. Je wordt er niet mee wakker. Dat komt doordat je in je slaap ontspannen bent. En als je relaxed bent, heb je een betere doorbloeding, waardoor je voeten warm blijven.”
Eet je heet
Wist je dat voeding voor een betere doorbloeding kan zorgen. Eten houdt je lichaam op temperatuur. Heel simpel: door tijdens de lunch iets warms te eten, zoals soep of warme havermoutpap in plaats van een boterham met kaas, warmt je lichaam op. Ook sommige specerijen hebben een verwarmend effect. Probeer maar: eet eens wat vaker kaneel, peper of gember. Gember heeft voornamelijk effect op de maag, waar het de kou verdrijft. Peper pept je maaltijd en spijsvertering op, maar ook je bloedsomloop (en dus de temperatuur van je voeten). Dit komt door het stofje capsaïcine, dat de peper zijn sterke smaak geeft. Het klinkt gek, maar sommige mensen beweren dat je voor warme voeten peperkorrels in je sokken moet doen voordat je ze aantrekt. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit huismiddeltje. Wat wel is bewezen, is de werking van kaneel. Al eeuwenlang wordt kaneel in de Chinese geneeskunde gebruikt als geneesmiddel bij verkoudheid, diarree, misselijkheid en koude voeten. Kaneel, peper en gember kunnen prima aan een soepje worden toegevoegd en ze geven extra pit aan smoothies. Ze zijn verkrijgbaar als thee, onder meer van Zonnatura en Yogi Tea. Gemberthee kun je natuurlijk ook zelf maken: snijd vijf plakjes verse gember af en rijg ze aan een satéprikker. Nog makkelijker: doe ze los in de theepot. Dit ziet er weliswaar iets minder feestelijk uit, maar is net zo effectief. Laat de thee vijf minuten trekken, of langer voor een sterkere smaak. Zo gepiept.
Zo krijg je warme voeten
1. Draag dikke sokken of twee paar sokken over elkaar
Zo krijgen je voeten een extra laagje isolatie. Het beste zijn sokken en schoenen van natuurlijke materialen. Die verminderen de kans op zweetvoeten en ventileren en isoleren tegelijk. Ideaal voor echte koukleumen zijn zilversokken, sokken gemaakt van zilvergaren. Dit materiaal zorgt voor een natuurlijk warmte-evenwicht.
2. Gebruik crèmes
Smeer eens uierzalf, tijgerbalsem of vaseline op je voeten, als extra isolatielaagje. Er bestaan ook speciale ‘warme-voeten-crèmes’ met arnica, een plantje dat de doorbloeding van de spieren stimuleert.
3. Neem een voetenbadje
Stop in het badje één eetlepel magnesiumzout. Dit verwarmt je voeten meteen en het werkt ontspannend. Nog een voordeel: het helpt om makkelijker in slaap te vallen. Je voeten insmeren met magnesiumolie werkt ook goed.
4. Neem een massage
Ook fijn: vraag je partner je voeten eens lekker onder handen te nemen. Elke vorm van massage stimuleert de bloedcirculatie. Geen partner in de buurt? Bij de drogist kun je voetmassagerolletjes kopen. Hiermee kun je zelf je voeten masseren. Van Baarsel: “Een massage warmt je voeten op. Prettig, maar het biedt slechts tijdelijk soelaas. Wil je écht van die koude voeten af, dan is een voetreflexzonemassage aan te raden. Dit is geen gewone wellnessmassage, maar een therapie die de oorzaak aanpakt. Op je voetzolen zitten drukpunten die in verbinding staan met andere lichaamsdelen, zoals je organen, ruggengraat, spieren, hart en zenuwen. Behandel je die punten, dan worden de eraan gekoppelde lichaamsdelen ook gestimuleerd. Voor warme voeten masseer je de bal van je voet, onder de grote teen. Dit punt staat in verbinding met het hart. Druk hierop en laat dan los, op het ritme van je hart of rustige muziek. Zo krijgt de bloedcirculatie een boost. Doe eerst de ene voet en dan de andere.”
Tip van de redactie
Ontdek de ontspannende Auronic voetenwarmer tegen kou en pijn. Stel eenvoudig de temperatuur in via het LED-display; hij gaat na 90 minuten uit. Geschikt tot EU maat 47, met wasbare micro-plush binnenhoes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.