![coronavirus testen](https://www.vriendin.nl/wp-content/uploads/2020/06/Ontwerp-zonder-titel-85.png)
Waarom de één heel veel pijn ervaart bij de coronatest en de ander niet
10 december 2020
Sommige mensen vinden de coronatest verschrikkelijk en hebben het idee dat hun hersenen worden aangetikt, terwijl anderen het prima te doen vonden. Hoe kan het dat hetzelfde wattenstaafje zo anders wordt ervaren?
Gevoelig(er) voor pijn
Fans Huygen, hoogleraar Anesthesiologie op de afdeling Pijngeneeskunde in het Erasmus MC, vertelt dat sommige mensen gevoeliger zijn voor pijn dan anderen. “Er zijn mensen die heel veel kunnen hebben, en mensen die helemaal niets kunnen hebben”, vertelt hij aan RTL Nieuws.
Vier dimensies
Volgens de hoogleraar heb je bij pijn altijd vier verschillende dimensies die bepalen hoe heftig je de pijn ervaart. “Op de eerste plaats is er de pijnprikkel zelf, dus het wattenstaafje in je keel of in je neus.”
Deze pijnprikkel ervaart iedereen volgens Huygen, want de neus en keel zijn nou eenmaal erg gevoelige plekken. Hier lopen de zenuwen namelijk direct naar de hersenen toe. Dit is ook het geval bij onze voeten en handen.
Ten tweede gaat het erom wat het zenuwstelsel vervolgens met die pijnprikkel doet. Ten derde hoe je de pijn beleeft, en ten vierde hoe je je gedraagt tijdens de pijnprikkel. Deze dimensies verschillen enorm per persoon, wat maakt dat de één de coronatest beter kan verdragen dan de ander.
Pijngrens
Hoe hoog je pijngrens precies is, wordt onder meer genetisch bepaald, vertelt Huygen. Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen gevoeliger voor pijn dan mannen, omdat ze gemiddeld kleiner zijn. Hierdoor liggen de zenuwen dichter op elkaar.
Ook je karakter kan een rol spelen. Wie snel in paniek raakt of angstig is, zal meer pijn ervaren dan iemand die nonchalant is. En heb je een nare herinnering aan pijn, dan kan dit ook van invloed zijn.
Geen aanstellers
In ieder geval zijn de mensen die veel pijn ervaren bij de test geen aanstellers, aldus Huygen. “Pijn is zo persoonlijk”, vertelt hij. “Het is jóúw ervaring, het is meer dan alleen maar een stroomschokje in je zenuwstelsel. Het is ook een beleving, en die kun je nooit loskoppelen van de prikkel. Mensen zijn geen watjes, of heel erg stoer. De één heeft gewoon geluk met een hogere pijngrens, en de ander niet.”
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images