Ben je afgevallen? Dít gebeurt er met het ‘verloren’ vet
23 december 2020
Als je bent afgevallen, heb je je het misschien weleens afgevraagd: wat gebeurt er nu eigenlijk met dat ‘verloren’ vet? Wij leggen het uit.
Santé sprak erover met internist in opleiding Mariëtte Boon.
Wat is vet eigenlijk?
Er bestaan twee soorten lichaamsvet: bruin en wit vet. “Dat laatste is de soort die wij allemaal kennen en waar we het liefst vanaf willen. […] Het zit door je hele lichaam; onder je huid en tussen je organen”, vertelt Boon. Gemiddeld bevat een persoon ongeveer 14 kilo wit vet. De hoeveelheid bruin vet is minder: zo’n 300 gram. “Dit vet zit als een soort kussentjes in je nek en langs grote bloedvaten. […] Ze kunnen vetten en suikers verbranden tot warmte.”
Lees ook: Gezond afvallen? Zó doe je dat
Wat gebeurt er als je afvalt?
“Als organen vet gebruiken als brandstof, wordt het vet in een chemische reactie verbrand tot energierijke stofjes, water en koolstofdioxidemoleculen, die je uitademt”, aldus Boon. “Je organen gebruiken de energierijke stofjes om te kunnen functioneren, maar ze zorgen ook voor het samentrekken van je spieren. Het water circuleert in het bloed, tussen de cellen en een deel plas je uit.” Als je afvalt, laat je meer vet uit je witte vet los en wordt het in je organen verbrand. In het kort: vet wordt omgezet in warmte, energierijke stofjes, water én koolstofdioxide.”
Lees ook: Hoe komt het dat je niet afvalt, terwijl je wel gezond leeft?
Foto: Getty Images Bron: Santé