Niet alleen ellende: 29 positieve dingen die 2020 ons ook bracht
30 december 2020
Het was geen fijn jaar, dat hoeven we niemand te vertellen. Maar er waren ook lichtpuntjes!
1. Minder slachtoffers Eerste Hulp
Veel mensen blijken heel goed vanuit huis te kunnen werken en dat scheelt een hoop verkeer op de weg. Monsterfiles? Zomaar opgelost. Verkeersongevallen? Een stuk minder. Het Landelijk Traumaregister – waarin door verschillende traumacentra het aantal opnames in het ziekenhuis wordt bijgehouden – laat zien dat sinds het begin van de lockdown het aantal slachtoffers dat met meerdere (ernstige) verwondingen op de spoedeisende hulp terechtkomt behoorlijk is afgenomen.
2. Minder botbreuken
Over spoedeisende hulp gesproken: daar meldden zich in 2020 ook minder mensen met gebroken botten of gekneusde ledematen als gevolg van een verkeerd verlopen partijtje voetbal. En tijdens de sluiting van de horeca was het op zaterdagavond – traditioneel gezien dé avond voor grotere en kleinere alcoholongevallen – ook een stuk rustiger. Overigens nam het aantal skeelerongevallen wél wat toe.
3. Zorghelden
We wisten al dat onze zorghelden fantastisch werk doen, en dit jaar werd het ook nog eens extra zichtbaar. Voor zorgmedewerkers was 2020 ongekend zwaar, maar ineens wist iedereen weer wat er écht toe doet. En waren er talloze gratis maaltijden en bloemen en de nodige applausjes om deze toppers in het zonnetje te zetten.
4. Gewoon lekker thuis
Smoezen bedenken, afzeggen – want geen zin in een bepaalde afspraak – allemaal niet meer nodig! Wekenlang achter elkaar thuisblijven, is tegenwoordig doodnormaal.
5. Gebarentaal
We houden nu allemaal van Irma Sluijs en haar collega’s. En daarmee is er meer aandacht gekomen voor gebarentaal en de dovengemeenschap.
6. Knuffelen
De herwaardering van de knuffel is een feit. Die zullen we niet snel zomaar voor lief nemen.
7. Persconferentie
Er is een nieuw nationaal bord-op-schoot-moment: de persconferentie. En daarna massaal appen. Oké, het haalt het niet bij het gemiste EK Voetbal, maar toch.
8. Duizendstukjespuzzel
Gesneuvelde hobby’s (want druk, druk, druk) werden weer opgepakt. Bij gebrek aan uitjes en sociale verplichtingen was er zomaar tijd om te breien, schilderen of puzzelen.
9. Sekspeeltjes
En ook andere bezigheden namen een vlucht… Erotiekshop Willie.nl meldde een stijging van 120 procent in de verkoop van seksspeeltjes tijdens het tweede kwartaal van 2020. Vooral speeltjes bedoeld voor gebruik met z’n tweeën vlogen de winkel uit. Condooms en soatesten werden daarentegen beduidend minder verkocht.
10. Minder CO2-uitstoot
In China is de CO2-uitstoot met 25 procent gedaald, wat omgerekend neerkomt op de totale uitstoot van Nederland in één jaar. Wereldwijd is de daling zes procent. Voor de kwaliteit van de lucht is het wereldwijde rempedaal dus niet zo slecht.
11. Online leren
Er waren ineens allemaal online cursussen. Niet alleen van de plaatselijke sport- of yogaschool, maar ook van muziekscholen, kunstenaars of taalinstituten. Iets nieuws leren was nog nooit zo makkelijk.
12. Rustig aan je dag beginnen
Het einde van het huiselijke ochtend- en avondspitsuur is een feit geworden. Geen allemaal-ontbijt-naar-binnen-proppen-want-papa/mama-moet-NU-de-file-in-gehaast. Geen piepende bandjes om op tijd bij de opvang te zijn. En thuis is de koffie doorgaans lekkerder, ook prettig.
13. Sterrenthuiskoks
Restaurants toverden ons massaal om tot thuiskoks. De heerlijkste maaltijden kwamen voorbij, ook van topchefs. Thuiskoken op sterrenniveau was ineens te doen – nou ja, thuis opwarmen op sterrenniveau vooral – en nooit meer de kwestie: wie is de BOB?
14. Huisdierenhausse
Dierenasiels zijn leger dan anders. Nu mensen veel thuis zijn en meer tijd hebben dan anders, laten velen hun droom van een hond of kat in vervulling gaan.
15. Iets doen voor een ander
Er bleken zo veel lieve mensen te zijn. Mensen die zich inzetten om de eenzaamheid van anderen te verlichten, bijvoorbeeld door met een groep vrienden af te spreken wie op welke dag welke opa of oma zou bellen. Ineens weten we weer wat gewoon een geïnteresseerd telefoontje voor iemand kan betekenen.
Er bleek ook veel warmte te zitten bij bedrijven. Taxicentrales die hun chauffeurs inzetten als (gratis) boodschappendienst voor bejaarden die niet meer naar de supermarkt konden of wilden. Horecabedrijven die hun personeel beschikbaar stelden voor de zorg. Kon allemaal ineens.
16. Meer aandacht voor eenzaamheid
Met de campagne ‘Eén tegen eenzaamheid’ wilde de overheid begin oktober mensen aansporen om aandacht te hebben voor eenzame mensen, al was het maar met een gesprekje op straat, een videotelefoontje of een ander klein gebaar. Hard nodig, want in de coronatijd is het aantal eenzame ouderen verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Uit onderzoek van de Tilburg University bleek dat contacten met mensen die iets verder weg staan – zoals kennissen en buren – in de strijd tegen eenzaamheid een belangrijkere rol speelt dan werd gedacht. Even aankloppen bij de buurvrouw, samen wandelen of bijvoorbeeld met z’n tweeën tuinieren – het helpt dus echt.
17. Schoner
Notoire goorheden als openbare toiletten, deurklinken en liftknoppen worden veel vaker schoongemaakt dan anders.
18. Fijn fietsen
De herontdekking van park en bos is een feit. En dan vooral per fiets. Niet voor niets steeg de verkoop van e-bikes met vijftig procent.
19. Herstellende natuur
Het vrijwel tot stilstand komen van het toerisme is een enorme klap voor veel sectoren, maar ook dáár gloort een lichtpuntje. Doordat de mensenmassa’s in grote hotspots nu uitblijven, heeft de natuur de gelegenheid zich te herstellen. Zo zijn er voor het eerst sinds lange tijd vissen gezien in de kanalen van Venetië.
20. Topjuf en – meester
De juf of meester bleek een lieve schat te zijn, die moeiteloos talloze huiswerkpakketjes printte, verzamelde en desnoods ook nog langsbracht. En dan had de leerkracht via Zoom of Teams ook nog eens persoonlijke aandacht voor ieder kind.
21. Opgeruimd staat netjes
Er was zomaar tijd om op te ruimen. Bij de recycleperrons stonden lange rijen nu iedereen massaal hun zolder of schuur onder handen nam. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Oude spullen vonden trouwens ook gretig aftrek op Marktplaats, waar de vraag naar puzzels, breigerei en fitnessapparatuur opvallend steeg.
22. Minder grieppatiënten
Het griepseizoen verloopt deze maanden milder. Want de regels die we kennen – handen wassen, anderhalve meter afstand – zijn gebaseerd op wat bekend is over de overdracht van griep. Als we ons er massaal aan houden, liggen er deze winter waarschijnlijk minder mensen met griep in bed.
23. Lekker rustig
Het was op veel plekken ineens een stuk rustiger. Dringen in de sauna? Niet meer nodig. In de rij bij de pretparken? Verleden tijd.
24. Reflectie
We kwamen tot bezinning. Alles waarvan je dacht dat het vanzelfsprekend was, stond op losse schroeven. Een biertje in de kroeg, een kus voor je ouders, zelfs je lekker ergeren aan de rij voor de koffie op je werk – ineens was alles wat normaal was, verdwenen. En dat dwingt tot nadenken. En tot nederigheid.
25. Opgefrist
We weten opeens wat onze kinderen op school uitvoeren. Bovendien hebben ouders massaal hun kennis over geschiedenis, wiskunde en de Nederlandse taal opgefrist.
26. Minder besmettelijke kwalen
Kinderen bleken veel minder last te hebben van besmettelijke kwalen als middenoorontsteking en buikgriep, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Tijdens de schoolsluiting meldden huisartsen de helft minder kinderen met deze klachten op hun spreekuur. De daling kan (deels) veroorzaakt worden doordat mensen uit angst voor corona met milde klachten minder snel naar de huisarts stapten, maar ook het aantal ziekenhuisopnames van kinderen daalde. Na de heropening van de scholen en kinderdagverblijven steeg het aantal opnames weer licht, maar maatregelen als handen wassen en afstand houden bij zowel kinderen als volwassenen, lijken ervoor te zorgen dat het aantal oorontstekingen en buikgriepen dit jaar laag blijft.
27. Weg in eigen land
Nu Frankrijk, Italië, Spanje en andere traditionele vakantieoorden onbereikbaar waren, bleek er een heel leuk vakantieland letterlijk om de hoek te liggen: Nederland. Vooral de verhuur van boten en accommodaties rondom het water nam een enorme vlucht. Ook boerderijcampings waren populair.
28. Spelletjes
De verkoop van bordspellen nam toe. Vooral spelletjes voor het hele gezin, zoals Monopoly en Rummikub, beleefden een revival.
29. Happy new year
En last but not least: 2021 wordt een geweldig knaljaar, vol sporthoogtepunten, inhaal-bruiloften en familieknuffels.
Tekst Mariette Middelbeek.