Hoe zit het eigenlijk met de verspreiding van de griep?
28 januari 2021
Terwijl we dagelijks worden geïnformeerd over het aantal coronabesmettingen, horen we nauwelijks nog iets over de griep. Wat is hier eigenlijk de reden van?
Griep afwezig
Uit een grafiek van zogenoemde peilstations van het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut, blijkt dat griep momenteel minimaal voorkomt. Naast het coronavirus, wordt alleen het Rhinovirus vaak aangetroffen. Griep (influenza) lijkt afwezig.
Ook uit Nederlands laboratoriumonderzoek blijkt dat griep op het moment nauwelijks voorkomt. Al sinds 1970 rapporteren 40 huisartenpraktijken, verspreid over het land, hoeveel patiënten zij zien met griepachtige verschijnselen. Bij een aantal van hen nemen ze monsters af door met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel te halen. Deze worden vervolgens opgestuurd naar het laboratorium van het RIVM. Hieruit is gebleken dat influenza, het virus dat de griep veroorzaakt, nauwelijks aanwezig is.
Betrouwbaar?
Maar zijn deze cijfers wel betrouwbaar? Mensen die griepachtige klachten hebben gaan immers nu niet naar de huisarts, maar laten zichzelf testen.
Onderzoeker Mariëtte Hooiveld van het Nivel erkent dat de registratie nu is verstoord. “Huisartsen kunnen nog maar heel weinig monsters afnemen”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Dus het is niet helemaal representatief”.
Geen griep
Toch benadrukt ze dat er nog meer aanwijzingen zijn die duiden dat de griep nauwelijks aanwezig is. Zo testen ziekenhuizen ook op patiënten met griepachtige klachten. “Die ziekenhuizen testen ook op influenza, maar vinden het dus niet. Ook geen RS-virus.” Het RS-virus is een verkoudheidsvirus dat vooral bij kinderen voorkomt.
Ook in andere landen is nauwelijks griep te zien. Hooiveld: “Als je alles bij elkaar optelt kun je inderdaad stellen: er is geen griep.”
Verklaringen
Hoe komt het toch, wat is er dan met de griep gebeurd? Hiervoor heeft Hooiveld verschillende verklaringen. Ten eerste is griep onvoorspelbaar en circuleert het minder dan andere jaren. “Soms heb je een slappe winter.”
De tweede verklaring is waarschijnlijker, legt Hooiveld uit. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, helpen namelijk ook op griep te voorkomen. “We houden afstand houden tot elkaar, hebben minder contacten, we wassen onze handen en zitten niet meer hutje mutje in de trein.”
Ten slotte is er een derde verklaring: doordat veel mensen gevaccineerd zijn tegen de griep is er nóg minder kans dat het virus zich kan verspreiden.
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images