Ontwerp Zonder Titel 2020 03 24t114313.372

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het wandelen

Je zou misschien denken dat er tijdens het wandelen niet zo veel mis kan gaan. Toch kunnen foutjes je ommetje een stuk minder effectief maken.

Of je nu pas net bent begonnen of al langer wandelt: zorg ervoor dat je deze fouten vermijdt.

1. De verkeerde schoenen dragen

Het is belangrijk om tijdens het wandelen goede en stevige schoenen te dragen. Doe je dit niet, dan loop je het risico op blessures. Er zijn ongeveer drie verschillende soorten wandelschoenen: neutrale, stabiele en bewegingsgecontroleerde. Ook is het belangrijk om naar de structurele steun te kijken, net als de demping en kussentjes in de schoen. Heb je bijvoorbeeld zwakke heupen, dan is het verstandig om schoenen te dragen die een wijdere zool hebben en stabiliteit bieden. Twijfel je, dan kun je in de winkel advies vragen.

2. Geen goede houding hebben

Wandelen lijkt misschien simpel, maar het is enorm belangrijk om een goede houding te hebben tijdens je ommetjes. Dit kan blessures helpen te voorkomen en zorgt ervoor dat er meer spieren in beweging komen.

Twijfel je over je houding? Vraag jezelf dan eens af: kijk je naar de grond tijdens het wandelen? Heb je een holle rug? Of laat je je schouders hangen? Om een goede houding aan te kunnen nemen, is het goed om voor je wandeling de tijd te nemen om je lijf in een rechte lijn te krijgen. Ga rechtop staan en kijk met je ogen ongeveer 10 tot 20 stappen voor je uit. Trek je schouders naar achteren en ontspan ze. Kantel je bekken naar een neutrale stand en laat je armen vanuit je schouders bewegen in plaats van vanuit je ellebogen. Oefening baart kunst!

3. Niet lang of snel genoeg wandelen

Wanneer je hartslag niet omhoog gaat tijdens het wandelen, zul je niet zo fit worden als wanneer dit wel het geval is. Een goede snelheid om aan te houden is tussen de 100 en 130 stappen per minuut. Daarnaast is het raadzaam om ongeveer 150 tot 300 minuten per week te wandelen op middelmatig tempo of 75 tot 100 minuten op een intensief tempo. Anders gezegd, komt dit neer op ongeveer 5 dagen per week 30 minuten wandelen.

4. Te snel te veel doen

Je zou misschien denken dat er met wandelen niet zo veel mis kan gaan. Toch kun je ook bij deze vorm van bewegen geblesseerd raken wanneer je te hard en te snel begint.

Ben je een beginnende wandelaar, zorg er dan voor dat je afstanden twee tot drie weken ongeveer gelijk zijn. Erna kun je ze verlengen met ongeveer 10 procent en deze afstand weer twee tot drie weken aanhouden. Bouw zo langzaam en geleidelijk de intensiteit op.

5. Aan het einde bergafwaarts lopen

Loop jij altijd eerst bergopwaarts tijdens je wandeling, en aan het einde bergafwaarts wanneer je moe begint te worden? Hoewel dit logisch lijkt, kan het juist erg vermoeiend zijn voor je spieren en gewrichten. Tijdens het bergafwaarts lopen zullen je spieren namelijk meer aanspannen om controle te houden. Bij beginnende wandelaars kan dit blessures opleveren.

Tip van Vriendin

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Santé
Foto: Getty Images

Lopen Zonder Blaren