vrouwen uit eten terras gesprek

Op déze manier leer je ‘nee’ te zeggen, zónder vervelend schuldgevoel

Vind jij het soms ook zo lastig om ‘nee’ te zeggen? Wij geven je 6 fijne tips waardoor je makkelijker je eigen grenzen kunt aangeven.

1. Neem je tijd

Soms stem je met iets in, voordat je er daadwerkelijk goed over na hebt gedacht. Je reactie is zo automatisch, dat je niet luistert naar je eigen lichamelijke signalen (die eigenlijk iets anders zeggen). Probeer daarom altijd jezelf wat tijd te gunnen. Zeg bijvoorbeeld dat je over een bepaald voorstel wilt nadenken en hem of haar morgen je antwoord laat weten. Niet alleen gun je jezelf dan wat tijd. Als je het toch niet wilt, is het de dag erna vaak gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen.

2. Schrijven

Vind je het lastig om in een directe sociale situatie een voorstel te moeten afwijzen? Probeer dit dan via een e-mail of een berichtje te doen. De drempel wordt zo iets minder hoog en je zult wat minder spanning voelen.

3. Grenzen bewaken

Vaak koppel je ‘nee’ zeggen aan een vorm van onbeleefdheid. Voor je gevoel doe je de ander tekort. Juist door je eigen grenzen aan te geven, leer je wat eigenwaarde is en zul je een betere vriend(in)  of collega zijn. Door op een nette manier aan te geven dat je niet op een bepaald voorstel wilt ingaan, zal echt niemand boos op je worden.

Lees ook: Eet je vaak uit verveling? 4 tips om het te voorkomen

4. Niet kwetsend

Soms denk je dat door ‘nee’ te zeggen, je de ander afwijst. Dit is helemaal niet het geval. Iets niet willen, hoeft niets persoonlijks te zijn en probeer dit ook echt in gedachten te houden.

5. Alternatief

Er zijn niet altijd maar twee keuzes. Behalve een ja en een nee, zijn er ook nog alternatieven. Zo kun je dus ook een alternatief voorstellen. Heb je bijvoorbeeld geen zin of tijd om bij een vriendin te lunchen, vraag dan of ze in de avond een kopje koffie wilt komen drinken. Zo kun je zowel overdag je eigen ding doen, als in de avond nog even die vriendin zien.

6. Niet definitief

Heb je ergens ‘ja’ op gezegd en heb je achteraf spijt? Ook dit is menselijk en je kunt gewoon terugkomen op jouw keuze van dat moment. Vertel de ander dat je misschien iets te snel hebt gereageerd en dat je je toch niet prettig voelt bij de keuze. Hier kan de ander alleen maar begrip voor hebben.

Vriendin’s favoriet

In Wanneer je lichaam nee zegt stelt Gabor Maté dat verborgen stress onze gezondheid ernstig kan schaden. Het moderne leven veroorzaakt een disconnect tussen lichaam en geest, wat onze gezondheid benadeelt. Maté, puttend uit zijn medische ervaring, onderstreept de mind-bodyconnectie in ziekte en benadrukt dat mensen de innerlijke wijsheid hebben om te genezen. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: Hekel aan sporten? Van deze ABBA-workout word je spontaan vrolijk

Foto: GettyImages
Bron: OprahDaily.com