bakpapier pizza

Dít is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier

Bakpapier helpt niet alleen om een aangekoekte bakplaat te voorkomen, het scheelt je ook een hoop schoonmaakwerk. Niets mis mee, zou je denken.

Toch blijkt dit niet helemaal waar.

Schadelijke stoffen

De reden: bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS-stoffen bevatten. Dit zijn chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken in het milieu. Je kunt ze binnenkrijgen via voedsel of verpakkingen waarin de stoffen zijn verwerkt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan je cholesterolgehalte, leverfunctie en verminderde reactie van je immuunsysteem.

PFAS-stoffen

PFAS-stoffen schrappen dus, zou je denken. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Volgens Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, kun je er niet omheen dat je de stoffen in kleine hoeveelheden binnenkrijgt. “De stof breekt heel lastig af in het milieu en dat is tegelijkertijd ook het zorgwekkende eraan”, vertelt ze in een interview met AD. “Het blijft heel lang in het milieu zitten en kan zich ophopen en in grotere hoeveelheden schadelijk zijn voor mens en milieu.”

Bakpapier gebruiken

Van der Vossen stelt dat we niet direct hoeven te stoppen met het gebruik van bakpapier. Volgens de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) – die er vorig jaar uitgebreid onderzoek naar deed – is de hoeveelheid PFAS die via bakpapier vrij komt heel laag. “Als je netjes de gebruiksaanwijzing volgt, kun je het veilig gebruiken en komt het heel beperkt je lichaam binnen. Je moet het dan wel bij eenmalig gebruik laten; een stuk afgebladderd zwart bakpapier kan wel weer schadelijk zijn.”

Hoeveel PFAS?

Volgens Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zou er nieuw onderzoek gedaan moeten worden naar de precieze hoeveelheid PFAS in bakpapier. “Nu is het toch een beetje in het duister tasten”, vertelt hij aan AD. “Ik hoop dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit er binnenkort onderzoek naar doet, dit lijkt mij voor hen ook heel relevant. Mensen bakken best veel: heel Holland bakt. Dan worden mensen toch aan PFAS blootgesteld als het in bakpapier zit.”

Alternatieven

Ecologisch bakpapier zou volgens hem een alternatief kunnen zijn. “Dat is mogelijk een stuk beter. Je mag het in ieder geval hopen als op de verpakking staat dat het gifvrij is, maar ook daarvan zou het goed zijn om het te onderzoeken.”

Aluminiumfolie of een siliconen bakmat zijn volgens Van der Vossen ook opties, maar deze kunnen ook nadelen met zich meebrengen.
“Bij aluminiumfolie moet je wel oppassen met het gebruik van hele zure of zoute voedingsmiddelen, dan kan er namelijk aluminium vrijkomen en daar moeten vooral mensen met nierklachten mee uitkijken.” Ga je voor een siliconen bakmat, dan is het zaak om je oven niet hoger te zetten dan 250 graden. “Bij hogere temperaturen kan het materiaal afbreken, en het is niet echt gezond als dat in je eten terechtkomt. Welk materiaal je ook gebruikt, kijk altijd goed hoe je het moet gebruiken en hou je daaraan.”

Een andere optie om er zeker van te zijn dat je PFAS of andere stoffen binnenkrijgt, is om je bakplaat met olie in te smeren. Van der Vossen: “Als je bijvoorbeeld groente grilt en je er wat olijfolie overheen doet, kun je daar ook prima mee bakken.”

Bron: AD
Foto: Getty Images