Meen je niet: we mogen in de Nederlandse taal nu ook ‘groter als’ zeggen
Tekst: Vriendin
23 april 2021
Taalliefhebbers krijgen er waarschijnlijk kriebels van, maar volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst is ‘groter als’ niet meer fout.
In de nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst – die voor het eerst in 1984 verscheen – zijn een paar grammaticaregels aangepast. Dat is voor het eerst sinds 1997. We zetten de wijzigingen voor je op een rijtje.
‘Groter als’
Voorheen was alleen ‘groter dan’ – bijvoorbeeld ‘Lisa is groter dan Fleur’ – juist. Nu mag je ook ‘groter als’ gebruiken. De regel is aangepast, omdat veel mensen beide varianten gebruiken. Het gaat wél om een informele context, dus op een Nederlands toets moet je nog wel de ouderwetse versie gebruiken.
Dubbele negatie
Denk aan ‘zij heeft nooit geen geld’. Iets wat veel mensen zeggen, maar wat voorheen fout was, omdat ‘nooit’ en ‘geen’ dubbelop zijn. De nieuwe regel: in spreektaal is het juist, in schrijftaal niet.
Bijwoorden
In plaats van de ouderwetse versie ‘een heel grote auto’ mag je nu ook ‘een hele grote auto’ zeggen. Veel mensen deden dit al.
Hen en hun
Ook iets wat vaak door elkaar gebruikt werd. ‘Ik heb hun een cadeau gegeven’ en ‘Ik heb hen een cadeau gegeven’ is nu beide juist, volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst.
Lees ook: deze woorden worden altijd verkeerd uitgesproken
Bron: Metro Foto: Getty Images
Meer van Vriendin
Extra
Waarom het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn over gezondheidsproducten