afvallen dieet diëten

6x dít kun je het beste eten als je je immuunsysteem wilt versterken

Wist je dat ons lichaam zo’n 7 keer per dag wordt aangevallen door virussen? Met deze voeding versterk je je immuunsysteem en ben je die snotneus met een beetje geluk te slim af.

Kleine moeite, groot plezier

Van je huid, darmen en bloed tot je lymfestelsel: je immuunsysteem bevindt zich in je hele lichaam en werkt als een uitsmijter die je beschermt tegen bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Ook slaat het systeem informatie op zodat het leert hoe je lichaam de ziekmakende indringers de volgende keer effectief kan verslaan.
Laten we eerlijk zijn: door voeding kun je natuurlijk niet voorkomen dat je ziek wordt – de één is van nature wat sneller vatbaar of heeft een slechtere weerstand door een (chronische) ziekte of medicijnen. Maar je kunt je immuunsysteem met een paar simpele aanpassingen in je eetpatroon wél boosten. Voedingsdeskundige Kayleigh Versantvoort vertelt je hoe.

Tomaten

Barstensvol vitamine C, die een positieve invloed heeft op je immuunsysteem en onder andere bijdraagt aan een gezonde huid, sterke botten en tanden. Ook zijn tomaten rijk aan lycopeen. Dit helderrode stofje werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer. Voedingsdeskundige Kayleigh Versantvoort: “Voor de beste opname van lycopeen gebruik je bio-tomaten. Verhit ze – dan komt er meer lycopeen vrij – en eet ze met een gezonde vetbron zoals extra vergine olijfolie.”

Pompoen, prei en knoflook

Het is belangrijk om minimaal 30 gram vezels per dag te eten. “De goede darmbacteriën zetten vezels namelijk om in onder andere boterzuur”, legt Versantvoort uit. “Dit zorgt voor een sterke darmwand en sterk darmslijmvlies en maakt stoffen aan die beschermen tegen infecties.” Maar wat zet je op het menu? Noteer: pompoen, prei, knoflook, ui, zoete aardappel en pastinaak. En vergeet ook de zaden (zoals lijnzaad, chiazaad en psylliumvezels) niet. Bouw dit langzaam op én drink voldoende water, anders raak je verstopt.”

Tip: kokosolie, ghee (geklaarde boter) en ongezouten roomboter zijn bronnen van boterzuur. Vervang bakboter en margarines daarom door deze voedzame vetbronnen.

Asperges

Het aspergeseizoen ligt al ruimschoots achter ons, maar zet ’m vanaf april maar met uitroepteken in je agenda. Het witte goud staat namelijk bol van glutathion: een sterke antioxidant die giftige stoffen afvoert en je immuunsysteem versterkt. Versantvoort: “Daarnaast kan glutathion vitamine C en vitamine E ‘recyclen’. Knoflook, kurkuma en watermeloen zijn ook glutathionrijke voedingsmiddelen. Het is goed om die meerdere keren per week te eten.”

Plantaardige olie en vette vis

Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren die goed zijn voor je weerstand, maar die het lichaam zelf niet aanmaakt. Je moet ze dus uit voeding halen. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en vind je in zalm, makreel, walnoten, biologische eieren en postelein. Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals soja-, mais-, en zonnebloemolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Let op: het is belangrijk dat deze twee vetzuren met elkaar in balans zijn. Een teveel aan omega 6 bevordert ontstekingen juist.

Fruit

Gooi die fruitschaal maar vol! Vanwege hun krachtige antioxidanten zijn mango, ananas, appels, peren, citrusvruchten, frambozen en rode bessen echte boosters. Eet dagelijks zo’n 200 gram, met schil. De voedingsdeskundige: “Ze maken vrije radicalen – dat zijn stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels – onschadelijk en gaan ontstekingen tegen. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem rust krijgt.”

Tip: eet een paar keer per week een handje broccolikiemen. Die bevatten evenveel antioxidanten als een hele broccoli. Ook zonnebloem- en pompoenpitten zijn rijk aan antioxidanten. Rooster ze kort voor gebruik.

Onze deskundige

Als orthomoleculair voedingsdeskundige en Crohn-ervaringsdeskundige begeleidt Kayleigh Versantvoort (28) mensen met onder andere darmklachten naar een zorgeloze buik. Meer weten? Ga naar buikvitaal.nl
of volg haar op Instagram: @kayleigh_buikvitaal.

Lees ook: 6 natuurlijke manieren om je immuunsysteem te versterken