honger

Heb je áltijd zin in eten? Dit zijn 5 mogelijke oorzaken

Je hebt goed ontbeten, maar een uur later heb je alweer trek. Je vraagt je af waarom je nu alweer honger hebt. Dít kan de oorzaak zijn.

Honger

Je lichaam heeft voeding nodig. Honger is een fysieke behoefte aan voedingsstoffen zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Zodra de tank leeg is, zal je lichaam een signaal afgeven. Hoe kan het dat je soms zo’n honger hebt, terwijl je bijvoorbeeld net gegeten hebt? Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Een work-out, en dan met name cardio, kan ervoor zorgen dat je meer honger hebt dan normaal. Je traint je spieren en die hebben na inspanning meer proteïne nodig om te herstellen. Ook kan een slechte nachtrust je eetlust bevorderen. Denk maar eens aan een dag nadat je ’s nachts iets te laat bent opgebleven. Ghreline is het hormoon dat ervoor zorgt dat je honger hebt. Er wordt meer van dit hormoon aangemaakt nadat je een nacht minder goed hebt geslapen. Ook kan het zijn dat je te weinig vetten, proteïnes en vezels hebt gegeten. Deze zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel.

Lees ook: Wel of geen hormonen tijdens de overgang? Dít zegt de expert

Zwanger

Ook een zwangerschap en borstvoeding kunnen ervoor zorgen dat je meer honger hebt. Je hebt namelijk meer calorieën nodig om de groei van de baby te stimuleren. Ook borstvoeding vraagt nogal wat van je lichaam en hierdoor heeft je lichaam net wat meer voedingsstoffen nodig. Stress en alcohol zorgen er ook voor dat je meer zin hebt om te snaaien en eerder kiest voor ongezonde voeding. Er wordt dan minder leptine hormoon aangemaakt, dat normaal gesproken voor een verzadigd gevoel zorgt. Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom je lichaam vraagt om (extra) voeding.

Lees ook: Iets te veel kleding gekocht? Grote kans dat je hormonen de oorzaak zijn

Foto: GettyImages
Bron: RealSimple.com