oven

Is het eigenlijk wel nodig om je oven voor te verwarmen?

Voor het bakken je oven voorverwarmen, lijkt iets vanzelfsprekends. Maar is dit eigenlijk wel écht nodig?

We leggen het uit.

Voorverwarmen

Wist je dat het voorverwarmen van ovens is ontstaan in de tijd van de hout- en steenkoolovens? Deze kwamen niet alleen veel langzamer op temperatuur, maar ook het gelijktijdig verwarmen van de oven neemt meer tijd in beslag.

Is het nog nodig?

Inmiddels doen de meeste moderne ovens er zo’n 10 tot 15 minuten over voor ze zijn voorverwarmd. Sommige apparaten doen er wel 30 minuten (!) over, maar daarmee verspil je heel veel energie. De conclusie? Bij moderne ovens is voorverwarmen niet nodig. Alleen als je bijvoorbeeld een soufflé bakt, is het wel raadzaam.

Tip: wil je extra besparen op je energierekening, dan is het slim om de oven zo’n 10 minuten voor de eindtijd alvast uit te draaien. Het apparaat koelt immers langzaam af wanneer de deur dicht is, en je eten kan nog prima doorgaren.

Lees ook: waarom je voor je op vakantie gaat een foto van je oven zou moeten maken

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images