gebroken hart

Dít gebeurt er met je lichaam wanneer je een gebroken hart hebt

Nee, je stelt je dus écht niet aan als je verdrietig bent nadat je partner de relatie verbroken heeft. Dít kan er namelijk met je lichaam gebeuren.

Gebroken hart

Natuurlijk voel je je verdrietig als je partner de relatie verbreekt, maar wist je ook dat je lichaam écht een tijdje van slag kan zijn? Je hart kan namelijk breken. Nee, niet letterlijk in twee stukken, maar als gevolg van een grote hoeveelheid stress, kan je wel het gebroken-hart-syndroom ontwikkelen. Doordat er te veel adrenaline in je lichaam vrijkomt, kun je last krijgen van klachten die passen bij een hartinfarct. Denk aan: pijn op de borst, benauwdheid, zweten en misselijkheid. Zo’n 1 tot 2 procent van de mensen die met hartklachten op de spoedeisende hulp belandt, blijkt eigenlijk last te hebben van het gebroken-hart-syndroom. Deze klachten kunnen je erg beangstigen, maar er is ook goed nieuws. Meestal verdwijnen deze klachten na twee weken. Je hart herstelt zich vanzelf. Wel kun je zelf stappen ondernemen om dit proces te versnellen.

Lees ook: Julia leidt een dubbelleven: ‘Mijn vriend weet niets van mijn relatie met haar’

Rust

Gun je lichaam de tijd om al deze heftige emoties te verwerken. Neem wat meer rust, ben lief voor jezelf en neem echt de tijd om te rouwen. Je bent immers iets of iemand verloren waar je heel vertrouwd mee was. Deze persoon maakte onderdeel uit van jouw leven en het is dus helemaal niet gek om door een soort rouwproces heen te gaan. Hierna kan het helpen om alle negatieve kanten van je ex-partner en de relatie op te schrijven. Wat zijn dus redenen waarom jullie relatie sowieso geen lang leven beschoren was? Je zult merken dat je je na een paar weken zowel fysiek als mentaal een stuk beter voelt.

Lees ook: Zo help je een vriendin met een gebroken hart (6 tips)

Foto: GettyImages
Bron: Olvg.nl, Huffpost.com