Lezeressen vertellen: 22 tips om simpel en slim geld te besparen
27 januari 2022
Nu alles steeds duurder wordt, zijn bespaartipsmeer dan welkom. Lezeressen geven tips hoe het hen lukt minder geld uit te geven.
‘Eerst de voorraadkast checken’
Isabelle (44): “Jarenlang deed ik boodschappen zonder eerst te kijken wat we al in huis hadden. In de supermarkt nam ik het zekere voor het onzekere en nam dan iets mee wat al in de kast stond. Ik gebruikte dan dat wat ik net gekocht had terwijl ergens in de voorraadkast iets oud lag te worden. Eens in het half jaar ruimde ik de voorraadkast, vriezer en koelkast op. Dat resulteerde steevast in grote zak vol producten die over de datum waren.
Als ik nu boodschappen ga doen, check ik eerst wat we hebben. Soms blijkt dan dat we bijvoorbeeld nog spaghettisaus in de vriezer hebben, en nog voldoende pasta in de kast. Dan is een bezoekje aan de supermarkt die dag dus niet eens nodig. Mijn nieuwe manier van inkopen doen – voorbereid dus – scheelt me zonder enige twijfel een paar honderd euro per jaar. Ik gooi amper nog iets weg.”
‘Zegeltjes plakken’
Mariska (31): “Afgelopen september ontdekten we dat je door koopzegeltjes te sparen bij de supermarkt gegarandeerd zes procent rente ontvangt. We zijn premium member geworden en sparen (en betalen) dan twee keer zo snel – dat is een keuze. We hebben in een paar maanden tijd onopgemerkt zo al 364 euro gespaard, waarvan 21 euro rente is. Dat krijg je momenteel nergens meer! Wij zijn van plan er onze skipassen straks mee te betalen.”
Lees ook: spaar jij koopzegels? Waarom het superslim is om er juist nú mee te beginnen
‘Zo veel mogelijk zelf maken’
Greet (50): “Ik ben begonnen met zuinig leven toen ik op kamers ging, nu dertig jaar geleden. Mijn bespaartip is zo veel mogelijk zelf maken; van brood tot wasmiddel. Ook maak ik veel etenswaren in en doe ik aan wecken. Ja, dat kost tijd, maar ik vind het leuk om te doen en ben er ook steeds handiger in geworden. Zelf humus maken kost mij hooguit vijf minuten bijvoorbeeld. En geef mij een tas vol komkommers en ik maak ze in een avond in in het zuur. Verder maak ik schoon met azijn, groene zeep en soda. Een zelfgemaakt brood kost met goed meel van de molen een euro. Voor mij alleen is dat al een besparing van 25 euro per jaar, voor een gezin met kinderen dus aanzienlijk meer!”
‘Ik kook grote hoeveelheden’
Corine (52): “Ik ben alleenstaand en kook nooit eenpersoonsporties, maar altijd grote hoeveelheden waarbij ik veel gebruik maak van mijn slowcooker. Daarna vries ik alles in eenpersoonsporties in. Of je nou kookt voor één iemand of voor zes personen: de prijs van gas of elektra is hetzelfde en voor producten in grootverpakking betaal je minder dan voor dezelfde producten maar dan in eenpersoonsportie. Op jaarbasis bespaar ik zo veel geld en tijd.”
‘Wacht een paar dagen met online bestellen’
Jolein (29): “Door alle social media worden we voortdurend geprikkeld en geteased online producten te bestellen. Ik word altijd enorm getriggerd door nieuwe gadgets, de nieuwste AirPods bijvoorbeeld. Voor ik het weet liggen ze op mijn deurmat, terwijl mijn oude AirPods nog prima werken. Ik probeer nu eerst altijd even een paar dagen te wachten met bestellen. Je neemt dan een veel rationelere beslissing. Ik merk dat ik dan vaak geen behoefte meer heb aan het betreffende product, waardoor ik toch al snel enkele tientjes tot wel honderden euro’s bespaar.”
‘Ik gebruik radiatorfolie’
Nettie (61): “Met de huidige energieprijzen kun je momenteel het meest besparen door de lichten niet onnodig te laten branden en de verwarming om negen uur ’s avonds uur uit te doen. En wat echt goed werkt is radiatorfolie, die je achterop je radiator plakt. Dat voorkomt dat de kou van buiten het huis intrekt en dat de warmte van je radiator het huis verlaat.”
Lees ook: 7 manieren om meteen geld te besparen op je boodschappen
‘Investeer in een Museumkaart’
Marjan (55): “Wij leven al een aantal jaar van een minimum budget en wat voor ons echt loont, is het hebben van dagelijkse leefregels. Denk aan de verwarming niet hoger dan achttien graden; heb je het koud, dan trek je maar een trui aan. Ik maak een keer per week een weekmenu en daar houden we ons ook aan. Boodschappen doen we zo veel mogelijk op de markt. Niet in de winkel komen, is ook niets uitgeven. Verder hoeft sporten niet in een sportschool, dat kan ook door buiten te wandelen of met Nederland in beweging mee te doen. En ten slotte: een Museumkaart is ook echt een goede en geldbesparende investering.”
‘Houd je uitgaven nauwkeurig bij’
Kim (39): “Houd je uitgaven tot de cent nauwkeurig bij. Je zult schrikken van wat je bijvoorbeeld uitgeeft aan boodschappen. Het zorgt ervoor dat je bewuster met je geld omgaat. Even tussendoor naar de supermarkt kost je al snel tien tot twintig euro. Door mijn uitgaven bij te houden, op aanraden van mijn vriend, ben ik na jaren roodstaan weer in de zwarte cijfers terechtgekomen. Ondanks dat ik nu geen schuld meer heb en de noodzaak tot besparen er allang niet meer is, blijf ik het doen. Ons hele uitgavenpatroon staat in een Excelsheet.”
‘Tweedehands in plaats van nieuw’
Tienet (42): “Ik koop mijn kleding regelmatig via Vinted of een kringloopwinkel in plaats van nieuw; dat scheelt heel veel geld. Planten stek ik en ruil ik via een Facebook-site of met vriendinnen voor andere planten of plantenbenodigdheden. Boeken ruil ik met vriendinnen en buren. En, een eenmalige klus: ik programmeer mijn verwarming, zodat ik er zeker van ben dat ’ie niet onnodig staat te loeien als wij allemaal niet thuis zijn.”
Lees ook: geld besparen op je energierekening? Zó doe je dat
‘Ga naar de bibliotheek’
Carla (49): “Ik koop nooit boeken, maar ga altijd naar de bibliotheek. Dat scheelt me honderden euro’s per jaar.”
‘Laat de zon je huis verwarmen’
Margot (69): “Mijn bespaartip: altijd bukken in de supermarkt. In de onderste schappen vind je de goedkoopste producten. En laat het zonnescherm niet naar beneden in de winter; áls de zon schijnt verwarmt ’ie gratis je huis.”
‘Ruil kleding met vriendinnen’
Marianne (37): “Organiseer een kledingruilfeest met vriendinnen. Iedereen neemt kleding mee die niet meer gedragen wordt. Na een avond passen ga je vervolgens weer naar huis met een nieuwe en gratis garderobe. Een bijkomend voordeel is dat je ook eens iets aantrekt wat je normaal gesproken misschien nooit gekocht had. Mijn vriendinnen hebben mij al meerdere keren in iets gepraat dat ik nooit had gekozen, maar mij wel heel leuk staat.”
‘Breek je vaatwasblokjes in tweeën’
Petra (34): “Breek je vaatwasblokje doormidden. Daar wordt de vaat net zo schoon van en je doet twee keer zo lang met de vaak toch wel prijzige vaatwasblokjes.”
‘Koop een Too Good To Go-pakket’
Elodie (28): “Ik koop elke week een Too Good To Go-pakket voor nog geen drie euro, terwijl het een waarde heeft van minimaal negen euro, vaak zelfs twaalf tot vijftien euro. Met die TGTG-box maak ik een weekmenu. Ik doe dus aan de hand van die box daarna de boodschappen die ik nog nodig heb. Dan ben ik voor een paar tientjes klaar. Daarnaast koop ik eens in de zoveel weken een TGTG-bakkersbox voor vijf euro. Dan krijg ik vier of vijf broden en wat kleine broodjes, croissantjes of kaasstengels die ik in de vriezer doe. Op deze manier bespaar ik op jaarbasis een behoorlijk bedrag.”
‘Smeer je eigen boterhammen’
Mariska (33): “Ik lunchte tot voor kort altijd op kantoor of we liepen even naar buiten naar een leuke broodjeszaak op de hoek. Ik was er per dag minimaal vijf euro aan kwijt. En toen kwam corona. We moesten allemaal thuis werken én lunchen en dat bleek ineens voor een kwart van die prijs ook prima te kunnen. Mijn vriend deed hetzelfde, hij at ook altijd in de kantine op zijn werk. We hebben het dus over een bedrag van wel vijftig euro per week. Toen we weer naar kantoor mochten, hebben we de lunchtrommel geïntroduceerd. We hebben met elkaar afgesproken dat we het uitgespaarde bedrag wekelijks in een potje doen en dat we daar iets leuks van gaan doen. Een dagje sauna bijvoorbeeld. Of we gaan naar een fijn restaurant, zo hebben we er veel meer plezier van.”
‘Op Marktplaats kun je echt álles vinden’
Helen (44): “Heb je iets nieuws nodig? Kijk dan eerst op Marktplaats. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel ergens tweedehands aangeboden. Ik ben zwanger en stond op het punt een nieuwe commodo te kopen, maar vond er niet een die naar mijn zin was. En ze waren ook nog eens peperduur. Commodes van vijfhonderd euro zijn geen uitzondering, ook niet bij winkeltjes die oude meubels refurbishen. Ik keek op Marktplaats en vond er een juweeltje voor honderd euro. De knopjes heb ik vervangen om er een eigen draai aan te geven en werkelijk iedereen die de commode ziet roept: ‘Waar heb je die vandaan?’ Zorg wel dat je de afstand niet al te ver instelt, dat je niet vanuit Groningen helemaal naar Roermond moet rijden voor je vondst; dan ben je natuurlijk nog duur uit qua benzine.”
4 tips van de besparingsdeskundige Marieke Henselmans
1. “Doe het op je eigen manier, kijk wat bij je past, wat voor jou werkt. Besparen is geen wedstrijd, begin met iets kleins, en neem dan de volgende stap.”
2. “Doe het niet alleen. Mensen die krap zitten schamen zich vaak. Onterecht natuurlijk. Als jij een leuke besparing ziet, loop dan eens door je contacten en deel het met anderen. Misschien kun je met anderen een appgroepje maken van ‘Slimme bespaarders’.”
3. “Laat je inspireren door bespaarbloggers. Bijvoorbeeld: Eenvoudigleven.blogspot.com (warm, gezellig), Hetgeldcollege.nl (meer zakelijk), Zuinigaan.blogspot.com (leuk, informatief).”
4. “Leestip: Crisis, wat te doen, over slim met geld omgaan in de coronacrisis. Met de actiecode ‘lezing’ krijg je vijf euro korting op Bespaarboeken.nl.”
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.