koud

6 redenen waarom je het altijd zo koud hebt

Heb jij altijd last van koude handen en zet je de thermostaat het liefst op standje zomer omdat je lichaam maar niet opwarmt? 6 mogelijke oorzaken.

Waar de een met min 5 nog fluitend in een T-shirt naar buiten loopt, kruipt de ander het liefst onder een dekentje met een warme kop thee, zelfs als het buiten niet koud is. Ben jij een koukleum en voor je gevoel altijd aan het klappertanden? Misschien ligt het hieraan:

1. Je bent een vrouw

Klinkt misschien vreemd, maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen de thermostaat het liefst vijf graden warmer draaien dan mannen. Volgens de Amerikaanse reumatoloog Natalie Azar komt dat doordat mannen een hoger rustmetabolisme hebben dan vrouwen. Ze produceren in rust meer energie, verbranden meer calorieën en genereren hierdoor dus meer warmte.

2. Te weinig slaap

Als je moe bent, geeft je lichaam seintjes om te gaan slapen. Zo versnelt je doorbloeding en krijg je een warmere huid, warmteverlies en een lagere kerntemperatuur. ’s Nachts zou je onder de deken kruipen om die warmte vast te houden, maar overdag doe je dit (meestal) niet en dus heb je het kouder. Daarnaast werkt ook je metabolisme langzamer als je moe bent, waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen. De oplossing? Op tijd in je warme bedje duiken.

3. Ouderdom

Hoewel je als vrouw tijdens de menopauze vaak last hebt van opvliegers kan je lichaam na de menopauze juist meer moeite krijgen om warmte vast te houden. Dit komt doordat je spiermassa (die je warm kan houden) afneemt en je lichaam zich minder snel aanpast bij kou.

4. De ziekte van Raynaud

Worden je vingers of tenen wit en gevoelloos bij kou? Dan kan het zomaar zijn dat je de ziekte van Raynaud hebt. Dit is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers of tenen stopt zodra je het koud krijgt, maar ook bij heftige emoties zoals stress of angst. Een aanval is niet gevaarlijk en meestal binnen vijf minuten over. Warme kleding, handschoenen en sokken kunnen de klachten verminderen, maar soms zijn ze ernstiger en schrijft de arts medicijnen voor die de bloedvaten verwijden. Ook kan de zenuw door een injectie tijdelijk worden ‘uitgeschakeld’.

5. Bloedarmoede

Zitten er te weinig rode bloedcellen in je bloed, dan is er sprake van bloedarmoede. Je bent dan sneller moe, kunt last hebben van kortademigheid, duizeligheid en hartkloppingen én het sneller koud krijgen. Vaak komt bloedarmoede door te weinig ijzer, vitamine B12 of foliumzuur in je lichaam. Om de exacte oorzaak te vinden, is een eenvoudig bloedonderzoekje nodig.

6. Schildklierproblemen

Een niet goed functionerende schildklier produceert te weinig van het schildklierhormoon. Dit heeft een negatieve invloed op je stofwisseling – en laat je stofwisseling nu net je bloedsomloop, hartslag en lichaamstemperatuur beïnvloeden. Goed om te weten: andere symptomen van een minder goed functionerende schildklier zijn vermoeidheid, gewichtsveranderingen, een droge huid en psychische klachten. Heb je het vermoeden dat je schildklier niet goed werkt? Ga dan altijd naar de huisarts.

Zó probeert je lichaam zichzelf warm houden

Als het koud is, sturen de zenuwen in je lichaam een seintje naar de hypothalamus. Dit is een onderdeel van je hersenen dat signalen vanuit je zenuwstelsel opvangt en een belangrijke rol speelt bij de temperatuurregeling in je lijf. Vervolgens zenden je hersenen een seintje uit en wordt je lichaam aan het werk gezet. Zo ga je bijvoorbeeld rillen om je lichaamswarmte zoveel mogelijk vast te houden, vernauwen je vaten om warmte niet te laten ontsnappen via je huid en krijg je kippenvel.

Tip van Vriendin

In slechts 7 minuten laad je deze elektrische kruik op. Zonder gedoe met water, met automatische thermostaat die bij 70 graden stopt. Dankzij drievoudige lekbeveiliging extra veilig. Plus: een vak om je handen te verwarmen Voor meer informatie. Wat wil je nog meer? klik op onderstaande button.

Tekst: Malu Pesulima
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.