Tanja Jess

Tanja Jess: ‘Mijn kind is niet de enige die in transitie is’

Het oudste kind van Charly Luske en Tanja Less liet onlangs weten graag voortaan als vrouw door het leven te gaan. In haar column voor Margriet schrijft Tanja Jess er zelf voor het eerst over.

Tanja Jess over haar dochter

“Ik maak er weleens grapjes over dat ik nu toch nog dat koningskoppel heb, maar let’s be honest, het feit dat mijn oudste ‘zoon’ een meisje blijkt te zijn is natuurlijk een behoorlijk ingewikkeld proces”, begint Tanja Jess haar column. Het is vooral voor Alice niet makkelijk. En omdat het niet Tanja’s verhaal is om te vertellen, wil ze alleen schrijven hoe het is om moeder te zijn van een kind met genderdysforie.

Somberheid

Alice was zowel in de buik als na de geboorte een makkelijk kind. “Ze werd altijd wakker met een glimlach op haar gezicht en huilde alleen maar als ze honger had of een vieze luier. Ook later was ze altijd een blij en vrolijk kind en super flexibel”, vertelt Tanja. Ze hoopte dat het leven zo makkelijk zou blijven voor haar oudste, maar een jaar of tien later veranderde dat. “Tja, en toen sloeg het aan het eind van de basisschool helemaal om en werd ze steeds somberder.” Een bekend fenomeen, zo blijkt later. “Mensen worden vaak heel somber en depressief. We weten ook dat suïcidaliteit onder transgender personen vele malen hoger is dan bij cisgenders.”

Toen Alice eenmaal wist en uitsprak waarom ze zich zo rot voelde, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Tanja wist van de lange wachtlijst bij het VUmc en plaatste Alice daar direct op. “We hebben uiteindelijk maar liefst twee jaar en acht maanden (!) moeten wachten voordat ze aan de beurt was voor een eerste gesprek. Het is echt verschrikkelijk dat dit zo lang duurt.”

Gezin in transitie

Niet alleen heeft haar dochter veel om uit te vogelen, voor Tanja als ouder is het ook een hoop uitzoekwerk. Vandaar de behoefte om het proces en haar opgedane kennis met anderen te delen. Daar heeft de presentatrice in deze column alleen niet genoeg worden voor. Er verandert immers een hoop binnen het gezin. “Zij is tenslotte niet de enige die in transitie is. Eigenlijk gaan wij met het hele gezin mee.”

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Margriet
Foto: ANP