Interpolis Brandveilig Huis

Deborah: ‘Naast onze barbecue staat altijd een emmer water’

Het zal je maar gebeuren, brand in huis! Deze lezeressen overkwam het. Zij vertellen hoe een ogenschijnlijk onschuldige situatie tot brand leidde, gelukkig met goede afloop…

In samenwerking met Interpolis

‘Ik let nu beter op en blijf sowieso in de buurt als de oven aanstaat’

Cindy: “Ik was de hele ochtend druk bezig geweest om het huis te poetsen. Toen ik klaar was, zette ik in de kelder de oven aan om wat broodjes af te bakken – dat had ik wel verdiend. Normaal gesproken verwarm ik de oven voor, loop ondertussen een rondje met de hond en doe dan de broodjes in de warme oven. Maar nu ging ik naar boven om de ramen dicht te doen en de bedden nog even recht te trekken, waar de hond op was gesprongen. Ik ben misschien vijf minuten boven geweest en terwijl ik naar beneden liep, rook ik een brandlucht. De oven had vlamgevat en de kelder stond in de hens. Mijn vriend was al druk bezig met blussen. Ik belde meteen 112 en in no time waren de ambulance, brandweer én politie er. Gelukkig is het goed afgelopen omdat we er op tijd bij waren. Ik let nu beter op en blijf sowieso in de buurt als de oven aanstaat.” 

‘Volledig verlamd was ik vergeten waar de blusdeken lag’

Deborah: “Op mijn bureau in mijn eerste huisje stond een bureaulamp. Die werd gloeiend heet als ’ie aan stond. In een drukke periode, zo’n dertien jaar geleden, gooide ik wat papierwerk en mijn tas op het bureau. Doordat ik daarmee per ongeluk de lampenkap omlaag duwde, vloog zo het papierwerk in brand. Met water heb ik het kunnen blussen. Achteraf hartstikke dom, want het was een lamp op elektra. Sindsdien ben ik er alert op dat er nooit iets tegen een lamp aan ligt of staat. Dit was helaas niet de enige keer. Ik heb ook brand gehad door een pizzarette. Het vet van het vlees droop op het verwarmingselement, waardoor het ging branden. Volledig verlamd was ik vergeten waar de blusdeken lag. Gelukkig wist mijn man hem wel te vinden. Hierna hebben we de pizzarette snel naar buiten getild, waar het regende. Ik heb nu altijd een branddeken binnen handbereik tijdens het pizzaretten, gourmetten en bij de barbecue staat een emmer water.” 

Bijna 1/3 van de Nederlanders laat zijn of haar huis niet met een fijn gevoel achter – vanwege inbraken maar ook door mogelijk brandgevaar

Bron: INTERPOLIS

‘Het was een les die mijn dochter en ik nooit zijn vergeten’

Patty: “Het was de kerstperiode van 1993 of 1994. Op tafel stond een adventskrans met brandende kaarsjes en even verderop de kerstboom. Ik ging even naar de wc terwijl mijn driejarige dochter een kerstfilm keek. Opeens hoorde ik een schreeuw: ‘Mama, mama, vuur!’ Ik brak bijna mijn nek om zo snel mogelijk de woonkamer in te rennen. Daar zag ik dat de krans in brand stond. De vlammen breidden zich vliegensvlug uit en bereikten nog net niet de kerstboom. Ik heb een deken van de bank gegrepen en over de krans gegooid en zo samen met het tafellaken de vlammen gestikt. Het was een les die mijn dochter en ik nooit zijn vergeten. Dankzij haar oplettendheid en mijn snelle actie is het gelukkig goed afgelopen. We hebben daarna altijd kaarsjes op batterijen gebruikt.” 

‘Het waren de langste tien meters van mijn leven’

Debbie: “Afgelopen december waren mijn man en ik bezig met een surprise voor onze (schoon)ouders. We waren volop aan het knutselen, terwijl we het om ons heen gezellig hadden gemaakt met een hapje, drankje en kaarsjes… Ook op de eettafel waaraan we bezig waren. We hadden een kartonnen onderkant en daarop moest purschuim gespoten worden. Mijn man pakte de bus pur, schudde goed en begon aan de klus. Voor we het wisten, stond de hele surprise in de fik door het waxinelichtje en het ontvlambare gas dat vrijkwam bij het spuiten – daar hadden we totaal niet bij stilgestaan. Na een gil van mij zei mijn man: ‘Rustig blijven!’ Dat heeft ons gered. We herpakten onszelf, mijn man deed de deur open. Ik pakte het karton stevig vast en liep er heel rustig mee naar de voortuin. Het waren de langste tien meters van mijn leven. Hierna hebben we een emmer water over de surprise gegooid. Gelukkig liep het met een sisser af, maar jeetje, wat was dat schrikken! Ik brand nooit meer een kaarsje op de tafel waaraan ik bezig ben. Daarnaast wil ik nog een blusmiddel, zoals een blusdeken, aanschaffen.” 

Hoe brandveilig is jouw huis?

Bij verzekeraar Interpolis staat veilig wonen voorop. Hierdoor wordt veel schade voorkomen. En mocht er onverhoopt toch schade zijn, dan lost Interpolis dit snel en duurzaam op. Aangezien een brand in een klein hoekje zit, heeft Interpolis een fijne checklist om te achterhalen hoe brandveilig jouw huis is. Doe snel de check!

● Hang een rookmelder op elke verdieping in huis (sinds 1 juli verplicht) en controleer regelmatig of ze het nog doen.

● Hang een brandblusser of blusdeken altijd in het zicht.

● Laat je niet afleiden: blijf in de buurt van het fornuis en kaarsen.

● Zorg dat er geen (brandbare) spullen in de meterkast liggen.

● Vervang al je gloei- en halogeenlampen voor ledlicht: zuinig én wordt niet heet.

● Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren en stekkerdozen. En rol ze helemaal uit om opwarming en kabel- breuk te voorkomen.

●Als je een schoorsteen hebt, Laat deze dan jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger.

● Laad je telefoon, laptop en tablet overdag op, met originele lader en op een harde ondergrond. Haal de stekker er na het opladen uit.

● Houd elektrische apparaten stofvrij: warmte plus stof kan leiden tot brand.

● Sluit apparaten die veel stroom verbruiken aan op verschillende groepen.

Alles voor een veilige woon- en leefomgeving

Wil je meer tips voor een brandveilig huis? Check Interpolis.nl/brandveiligheid.