jaloezie

Jaloezie in jullie relatie? 6 tips die kunnen helpen

Jaloezie kan een fijne relatie flink in de weg zitten. Probeer daarom déze tips om jaloerse gevoelens te verminderen.

1. Waar ben je bang voor?

Merk je dat je vaak jaloers bent in jullie relatie? Probeer dan eens te kijken waar je precies bang voor bent. Vaak is jaloezie een reflectie van negatieve gevoelens die je over jezelf hebt. Als je denkt te weten dat je partner nooit vreemd zou gaan, dan is het aan jou de taak om iets met jouw jaloerse gevoelens te doen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met gedragingen van je partner die jou jaloers laten voelen. Probeer eens te achterhalen of dit gedrag ook in je vorige relaties wel eens voorkwam en hoe je je daar bij voelde. Je kunt daarnaast ook eens met een vriend(in) of familielid praten over je gevoelens. Vaak geven zij jou nieuwe inzichten waar je wellicht iets mee kunt.

2. Praat met je partner

Ja, er is wel wat moed voor nodig om je partner te vertellen dat je last hebt van jaloezie. Toch is het wel belangrijk om dit te doen. Op een of andere manier voel jij je niet veilig en/of bedreigd. Benoem concreet welk gedrag jou onzeker of jaloers laat voelen. Waarschijnlijk heeft je partner niet eens door dat hij of zij dit gedrag vertoont. Samen kunnen jullie bespreken welk gedrag je wél fijn zou vinden en hoe jullie allebei weer gelukkig kunnen worden.

3. Maak geen beschuldigingen

Probeer beschuldigingen, zoals ‘je kwam donderdagavond pas heel laat thuis’ of ‘je ruikt anders dan normaal, ben je met iemand anders geweest?’ Hierdoor zal de ander zich aangevallen voelen en direct in de verdediging schieten. Of jouw beschuldigingen nu kloppen of niet, het gesprek wordt er niet productiever door.

Lees ook: 40 vragen om liefde en intimiteit in je relatie te bevorderen

4. Vertrouwen herstellen

Het is belangrijk om je veilig te voelen in je relatie en hier is vertrouwen voor nodig. Probeer afspraken te maken waar jullie beiden tevreden mee zijn. Dit kunnen hele simpele regels zijn, zoals de ander laten weten als je later thuis bent (en wat hier eventueel de reden voor is). Ook kan het helpen om elkaar wat meer over jullie dag te vertellen. Misschien vind je het fijn om te weten met welke vrienden hij of zij die dag is weggeweest en wat ze hebben gedaan. Spreek met elkaar af om door de dag heen contact te houden.

5. Niet stiekem dingen doen

Als je partner de douche instapt en zijn of haar telefoon op de slaapkamer laat liggen, kan het verleidelijk zijn om even zijn of haar berichtjes te lezen. Als iemand de intentie heeft om vreemd te gaan, doet hij of zij dit toch wel. Het controleren van een telefoon is een vorm van schijnveiligheid. Als je deze behoefte wel voelt, is het misschien tijd om toch nog een keer met je partner te praten.

6. Investeer in jezelf

Los van de afspraken en gesprekken met je partner, is het bij jaloezie ook belangrijk om je wat meer op jezelf te richten. Welke activiteiten maken je rustig en hoe kun je erin slagen om je paniekgevoelens meer onder controle te krijgen? Door aan je eigen onzekerheden te werken, zul je ook wat zelfverzekerder worden en minder vaak jaloezie ervaren.

Lees ook: Bewezen: samen op vakantie gaan, is goed voor je relatie

Foto: GettyImages
Bron: Oprahdaily.com