loss-app

Artsen maken Loss-App voor ouders die hun (ongeboren) kind hebben verloren

Veel ouders kunnen zich het nauwelijks voorstellen, anderen weten maar al te goed hoe het is om je (ongeboren) kind te verliezen. Om hen te ondersteunen bij het verlies zijn artsen een mooi initiatief gestart in de vorm van een app: Loss.

Loss-App

De app maken is belangrijk. Het belangrijkste doel is namelijk mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen bij het verlies van een zwangerschap of een baby. Hoewel ouders dat krijgen vanuit het ziekenhuis, is het nodig dat ze thuis in hun eigen omgeving betrouwbare informatie kunnen opzoeken. “Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby is er veel behoefte aan informatie en steun”, legt gynaecoloog Babette Prick, verbonden aan het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis, uit in gesprek met AD.

“Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen. Wij willen voorkomen dat mensen met al hun vragen naar ‘Dokter Google’ gaan. Liever zorgen we voor een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals.” De app steunt ouders namelijk na het verlies van een baby door een miskraam of tijdens de zwangerschap. Maar ook bij een zwangerschapsafbreking, rondom de geboorte of overlijden kort na de geboorte.

Drempel verlagen

In de praktijk blijkt dat het vaak een grote stap is om het ziekenhuis te bellen als het slecht gaat met je emotionele welzijn na zo’n groot verlies. De app kan daarbij helpen, vooral als ouders behoefte hebben aan informatie, maar niet direct naar een psycholoog willen of hoeven. De Loss app geeft ouders dan ‘handvatten’ om hun verlies te verwerken.

“De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer men aan de bel moeten trekken en helpt ouders bij het delen van hun ervaring met anderen”, aldus Babette.

In de app vind je bijvoorbeeld artikelen en video’s met informatie, maar ook gedichten en links naar relevante websites. Naast oefeningen om met negatieve gevoelens om te gaan, worden er ook vragen gesteld, zoals welke drie positieve dingen ouders die dag hebben ervaren of waar ze die dag dankbaar voor zijn.

Lees ook: Hester: ‘Ik wist niet dat een miskraam zoveel pijn deed’

Lotgenoten

Via de app kunnen ouders in contact komen met lotgenoten om hun ervaring te delen. Ook dat helpt bij het stukje rouwverwerking. “Als jij zo’n heftige ervaring meemaakt, dan voel je je vaak onbegrepen door mensen die dit niet hebben meegemaakt. Lotgenotencontact is daarom erg waardevol, omdat je dan ervaart dat jij niet de enige bent die hiermee loopt.”

De Loss-App is is gratis te downloaden via de Google Play Store of Apple Store.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: AD
Foto: Getty Images