komkommer

6 redenen waarom het goed is om dagelijks komkommer te eten

Komkommer is misschien wel een onderschatte groente. Dat deze groene rakker goedkoop is, is niet het enige voordeel. Dagelijks (een stuk) komkommer eten is namelijk ook goed voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen van komkommer

Als snack, bijgerecht of door het eten: komkommer kun je op verschillende manieren door je maaltijden verwerken. En door de neutrale smaak vindt (bijna) iedereen het thuis lekker. Geen verkeerd idee dus om een voorraadje in huis te hebben. Helemaal vanwege de gezondheidsvoordelen.

1. Hydratatie

Heb je het erg warm of kom je net terug van het sporten? Dan is komkommer ideaal om je te hydrateren, omdat het voor het grootste deel uit water en belangrijke elektrolyten bestaat. Door komkommers te eten kun je uitdroging voorkomen. Gehydrateerd blijven heeft onder andere als voordeel dat je darmflora optimaal functioneert en nierstenen voorkomt. Bovendien is het ook lekker met een schijfje citroen of wat munt in een glas water.

2. Botten

Hoe is het eigenlijk met de gezondheid van je botten gesteld? Als je voldoende vitamine K binnenkrijgt, ben je al aardig op weg. Per 100 gram (ongeschilde) komkommer krijg je namelijk al zo’n 20,9 microgram vitamine K binnen wat helpt bij het ondersteunen van je botten en bloedstollingen voorkomen. Per dag heeft een volwassen vrouw zo’n 90 microgram vitamine K nodig. Juist in en net onder de schil zitten de voedingswaarden, dus maak liever je komkommer goed schoon in plaats van dat je het schilt.

3. Cholesterol

Dat stukje groene groente kent meer voordelen dan je misschien dacht. De vezels helpen je cholesterol op peil te houden en door de grote hoeveelheid kalium voorkom je makkelijker een hoge bloeddruk.

4. Diabetes

Komkommers kunnen mogelijk diabetes onder controle houden. Het bevat stoffen die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen of te voorkomen dat de bloedglucose te hoog wordt. Komkommers scoren laag op de glycemische index (GI). Dit houdt in dat een komkommer essentiële voedingsstoffen levert zonder koolhydraten toe te voegen die de bloedglucose kunnen verhogen.

Eén theorie is dat de cucurbitacinen in komkommer helpen bij het reguleren van de insulineafgifte en het metabolisme van leverglycogeen, een belangrijk hormoon bij de verwerking van bloedsuikerspiegel. Ook vezels kunnen helpen bij het voorkomen en onder controle houden van van diabetes type 2.

5. Ontstekingsremmend

Nog zo’n fijne bijkomstigheid: komkommers zouden ontstekingsremmend werken bij verschillende gezondheidsproblemen zoals hart-en vaatziekten, suikerziekte, auto-immuunziekten, depressie en kanker.

6. Huidverzorging

Komkommer is niet alleen goed voor de binnenkant, maar ook voor de buitenkant. Schijfjes komkommer verkoelen en kalmeren de zonverbrande huid en dikke ogen. Met komkommersap en yoghurt kun je zelfs heerlijke gezichtsmaskers maken die je huid kalmeren en hydrateren. Erg lekker na een warme zomerdag.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Medical News Today, A healthy life
Foto: Getty Images