Een lastige schoonmoeder? 10x zó ga je hier het beste mee om
7 september 2022
Je hebt je schoonmoeder niet voor het uitkiezen. Hoe ga je het beste om met een lastige schoonmoeder? Wij zetten 10 tips op een rijtje.
1. Waar komt het gedrag vandaan?
Uit een onderzoek blijkt dat één op de vier schoondochters haar schoonmoeder erg controlerend vindt. De vraag is waar dit gedrag vandaan komt. Het kan zo zijn dat jouw schoonmoeder bijvoorbeeld minder contact heeft met jouw partner of voelt dat de relatie tussen hen is veranderd. Het is dan aan jouw partner om in gesprek te gaan met zijn of haar moeder. Probeer dus zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken. Het kan ook helpen om haar het gevoel te geven dat ze belangrijk is door haar bij bepaalde beslissingen te betrekken.
2. Wat kun jij veranderen?
Probeer na te gaan of jij zelf dingen anders kunt doen in de communicatie tussen jou en je schoonmoeder. Wat zou een buitenstaander kunnen opmerken als hij of zij jullie samen zou zien? Misschien doe je in eerste instantie niet zo veel fout, maar reageer je bijvoorbeeld altijd erg fel als ze iets zegt, waardoor je schoonmoeder in de verdediging schiet.
3. Verwacht niets
Probeer geen verwachtingen te hebben van bepaalde familierelaties. Als jij en je schoonmoeder geen match zijn, probeer dan ook geen verwachtingen te hebben van deze relatie. Probeer de relatie te zien zoals die is en maak deze werkbaar.
4. Verwacht geen goedkeuring
Het kan lastig of verdrietig zijn als je het gevoel hebt dat je schoonmoeder jou of de relatie niet goedkeurt. Toch heb je die goedkeuring niet nodig om het leven te leven zoals jij het graag wil.
5. Ga altijd op je gevoel af
Je intuïtie zal jou nooit in de steek laten. Als jij in contact bent met iemand (in dit geval je schoonmoeder), zal je onderbuik jou altijd iets vertellen en hier kun je op vertrouwen. Ga geen dingen forceren.
Lees ook: De band met je schoonmoeder verbeteren? 5 leuke activiteiten
6. Niets forceren
Als de band met je schoonmoeder niet warm en vertrouwd voelt, kun je haar het beste gewoon met haar voornaam aanspreken.
7. Ben assertief
Je wil je schoonouders in eerste instantie niet voor het hoofd stoten, maar het is wel belangrijk om je grenzen aan te geven. Door altijd vriendelijk en beleefd te zijn, kan het zijn dat je (controlerende) schoonmoeder je grenzen overschrijdt. Geef helder en duidelijk je eigen persoonlijke grenzen aan. Daar is helemaal niets mis mee.
8. Voorkom discussies
Als je schoonmoeder vaker over je grenzen gaat of negatieve opmerkingen maakt, kan het verleidelijk zijn om de discussie aan te gaan. Toch levert dit uiteindelijk vrij weinig op. Blijf zo veel mogelijk bij de feiten.
9. Kritiek niet persoonlijk nemen
Neem kritiek altijd serieus, maar niet persoonlijk. Je kunt altijd kijken of er een kern van waarheid in de (vervelende) opmerking zit. Als dit zo is, dan kun je er mee aan de slag. Als dit niet zo is, dan laat je de opmerking voor wat het is. Probeer te onthouden dat zij er waarschijnlijk meer last van heeft dan jijzelf.
10. Denk aan jezelf en praat met iemand
Heb je een keer geen zin in die familiebijeenkomst bij je schoonmoeder? Denk dan aan jezelf en blijf lekker thuis. Natuurlijk is het wel belangrijk om tijd te maken voor je schoonfamilie, maar als je het even een keer niet trekt, is dat ook prima. Praat met je partner of een vriend(in) als je je verhaal kwijt wil. Het kan zijn dat je partner het lastig vindt om hierover te praten. Probeer dan wel eerlijk te zijn en te zeggen dat je de relatie met je schoonmoeder lastig vindt, maar bewaar je klaagzang voor iemand anders.
Lees ook: Kirsten: ‘Ik doe niets goed in de ogen van mijn schoonmoeder’
Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday