Last van tandenknarsen? Dít kun je ertegen doen
8 september 2022
Wordt je ‘s ochtends vaak wakker met pijnlijke, stijve kaken en hoofdpijn? Je bent je er misschien niet bewust van, maar de kans is groot dat je tandenknarst in je slaap. Hoe slecht is tandenknarsen eigenlijk? En wat kun je ertegen doen?
Wat is tandenknarsen?
Meestal tandenknars je in je slaap, zonder dat je dat doorhebt. Bij tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, schuiven het boven- en ondergebit over elkaar, waardoor je een knarsend geluid hoort. Zo’n tien tot twintig procent van de bevolking heeft hier last van en het komt op iedere leeftijd voor. Tandenknarsen kan samengaan met kaakklemmen, waarbij je hard op je tanden en kiezen bijt zonder je kaken heen en weer te schuiven. Dit kan ‘s nachts gebeuren, maar veel mensen doen het ook onbewust overdag.
Problemen
Eigenlijk krijgt iedereen in zijn leven weleens te maken met tandenknarsen. Meestal gaat het om een korte periode, maar wanneer het tandenknarsen lang aan blijft houden, kan dat zorgen voor problemen. Denk je dat je tandenknarst? Neem dan contact op met je tandarts of fysiotherapeut.
Symptomen van tandenknarsen
Tandenknarsen kan zorgen voor een aantal vervelende klachten:
- Hoofdpijn
- Pijn in je kaak, gezicht en oren
- Afslijten van je tanden of kiezen
- Pijnlijke of zelfs losse tanden
- Gebarsten, gebroken of beschadigde tanden
- Gebroken vullingen en kronen
Maar in sommige gevallen kunnen de problemen ook verergeren als je er niets tegen doet. Op langere termijn kan tandenknarsen zorgen voor:
- Chronische oor- en hoofdpijn
- Vergroting van de gezichtsspier
- Ernstige schade aan je tanden
- Temporomandibulaire gewrichtsaandoeningen (TMJ)
Wat te doen tegen tandenknarsen?
Er zijn verschillende methoden die tandenknarsen kunnen verhelpen of je gebit kunnen beschermen. We zetten ze voor je op een rij:
Anti-knarsbitje
Deze draag je ‘s nachts en beschermt je tanden tegen slijtage en breuken door het tandenknarsen. Erg mooi is het niet, maar het is wel een stuk beter voor je gebit.
Hulp door de fysio
De fysio kan je helpen om klachten aan de kauwspieren en het kaakgewricht te verminderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door massages en ontspanningsoefeningen voor je kaken en je nek.
Botox
Je leest het goed: ook botox kan helpen tegen tandenknarsen. Botox verslapt de kaakspieren, zodat je minder kracht kunt zetten op je gebit. Bij een botox behandeling kan het wel een paar weken duren tot je het effect merkt. Een medisch professional injecteert bij zo’n behandeling een kleine hoeveelheid botox in de masseter, een grote spier die de kaak beweegt. Overweeg je een botoxbehandeling? Bespreek dit dan eerst met je arts.
Vermijd stress en spanningen
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Doe bijvoorbeeld regelmatig ontspanningsoefeningen en zorg voor een goede nachtrust.
Bron: Vraagdetandarts.nl, Women’s Health
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.