eetgeluiden

Kun je écht niet tegen eetgeluiden van anderen? Híer komt het door

Je kunt er écht niks aan doen. Zodra je iemand hoort eten, gaan bij jou de nekharen recht overeind staan. Dít is de oorzaak.

Eetgeluiden

Sommige mensen kunnen bepaalde geluiden echt niet verdragen. Denk bijvoorbeeld aan kauwen, slurpen of neuriën. Als ze één van deze geluiden horen, gaan de nekharen recht overeind staan. Vaak kun je er niets aan doen, maar op een of andere manier raak je enorm geïrriteerd. Er is gelukkig een wetenschappelijke verklaring voor deze allergie. Er bestaat namelijk zoiets als misofonie. Letterlijk betekent dit ‘haat tegen geluid’. Je ervaart dan gevoelens van boosheid of walging zodra je bepaalde geluiden hoort. Vaak worden deze geluiden door mensen geproduceerd. Vaak zijn het mond- en keelgeluiden. Het is dus niet uitzonderlijk als je dit ervaart, maar het is nog wel de vraag waar deze heftige reactie op geluid precies vandaan komt.

Lees ook: Vergeet zware sportlessen: nieuw onderzoek wijst uit dat je bij lichte beweging meer vet verteert

Hersenen

In een onderzoek uit 2017 bleek dat er veranderingen in de frontale kwab zichtbaar waren bij mensen met misofonie als zij een specifiek geluid te horen kregen. Daarnaast hadden mensen met misofonie een hogere hartslag en zweetten zij meer bij geluiden die emoties triggerden. Daarnaast bleek uit hersenscans dat bepaalde geluiden (zoals kauwen) bij mensen met misofonie zorgden voor meer activiteit in de insulaire cortex. Dit gedeelte van de hersenen is gerelateerd aan emoties. Ook speelt dit gedeelte van de hersenen een rol bij het integreren van signalen die van buitenaf komen. Tot slot was er bij mensen met misofonie ook meer activiteit in de ventromediale prefrontale cortex van de hersenen zichtbaar. Al met al kan er worden geconcludeerd dat de hersenen van mensen met misofonie meer moeite hebben met het verwerken van specifieke, triggerende geluiden. Je kunt hier zelf dus écht niks aan doen.

Lees ook: Bewezen: slapen in het shirt van je partner zorgt voor een betere nachtrust

Foto: GettyImages
Bron: Sciencealert.com