Van de Troonrede tot de Miljoenennota: alles wat je wilt weten over Prinsjesdag
20 september 2022
Het is de derde dinsdag van september, wat betekent dat het Prinsjesdag is. We kennen deze dag vooral van de Troonrede en alle leuke hoedjes die gedragen worden. Maar waar gaat Prinsjesdag eigenlijk over?
Wat gebeurt er op Prinsjesdag?
Ieder jaar valt Prinsjesdag op de derde dinsdag van september. Op deze dag gaat koning Willem-Alexander met de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hier spreekt hij de Troonrede uit, waarmee hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer opent. Vervolgens gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer en biedt hij de Rijksbegroting en Miljoenennota aan. We nemen je mee langs alle belangrijke begrippen van deze dag.
Wat is de Troonrede?
Het is één van de bekendste momenten op Prinsjesdag: koning Willem-Alexander die de Troonrede uitspreekt. Hierin staan alle belangrijke plannen die de regering voor het komende jaar heeft. De Troonrede wordt trouwens niet door de Koning zelf geschreven. In augustus legt de minister-president de voorlopige Troonrede voor aan de ministerraad. Ook bespreekt hij de Troonrede met de Koning.
e Troonrede wordt normaal gesproken uitgesproken in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Maar door de verbouwing van het Binnenhof wordt hij in 2022 voorgedragen in de Koninklijke Schouwburg.
De Miljoenennota en Rijksbegroting
Om kwart over drie, als de Troonrede is uitgesproken, overhandigt de minister van Financiën een koffertje aan de Tweede Kamer. In dat koffertje zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. De Tweede Kamer leest hierin hoeveel geld de regering voor verschillende plannen beschikbaar stelt voor het komende jaar en waar dat geld vandaan komt. De traditie van het koffertje begon trouwens in 1947 en is overgewaaid uit Engeland, waar de traditie al langer bestond.
Waarom op de derde dinsdag van september?
Prinsjesdag viel niet altijd op de derde dinsdag van september. Vroeger was het namelijk op de eerste maandag in oktober en later nog op de derde maandag in oktober. Maar er was niet genoeg tijd om de begrotingsplannen af te handelen vóór 1 januari. Dat is de reden waarom Prinsjesdag in 1848 werd vervroegd naar de derde maandag in september.
In 1987 werd dit veranderd naar de dinsdag, omdat de reistijd naar Den Haag voor veel kamerleden erg lang was. Zij moesten vaak op zondag al gaan reizen en vooral christelijke partijen vonden dat erg vervelend.
Bron: Rijksoverheid
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.