Zó ongezond is slapen met het licht aan (en het is schadelijker dan je denkt)
29 september 2022
Een klein lampje aan laten tijdens het slapen of je gordijnen open houden, zodat er nog wat licht in je slaapkamer valt: veel mensen slapen niet helemaal in het donker. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet goed is voor je gezondheid?
Uit onderzoek van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago blijkt dat blootstelling aan licht tijdens het slapen, veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Het onderzoek
Voor het onderzoek werden deelnemers zeven dagen gemonitord. Iets minder dan de helft van de deelnemers sliep in een pikdonkere kamer. De anderen sliepen met wat licht in de kamer. En wat blijkt? De kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk nam met 74 procent toe door het slapen met licht aan. En nog heftiger: de kans om obesitas te ontwikkelen nam toe met 82 procent en de kans op diabetes zelfs met honderd procent!
Ook werden deelnemers getest of slapen met licht zorgt voor een verhoogd risico op hypercholesterolemie, maar daar zagen de onderzoekers geen verschil bij.
Ook bij jonge mensen gezondheidsrisico’s
Je zou misschien denken dat het gevaar van licht tijdens het slapen alleen op de loer licht voor ouderen, maar niets is minder waar. Wanneer je één nacht wordt blootgesteld aan zwak licht, kan dat ook bij jonge en gezonde mensen zorgen voor een verhoging van de hartslag en bloedglucose.
Wat maakt slapen met het licht aan zo schadelijk?
Je hersenen gebruiken de aanwezigheid van licht als een soort klok. Licht geeft aan wanneer je wakker moet zijn en wanneer het tijd is om te gaan slapen. Blootstelling aan licht activeert het sympatische zenuwstelsel en zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt. Eigenlijk krijgt je lichaam het signaal dat het tijd is om actief te worden voor de dag.
‘s Nachts gaat het parasympathische zenuwstelsel werken. Deze zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en kan herstellen. Je hartslag verlaagt en het houdt een gezond metabolisme in stand. Daarnaast produceren je hersenen het slaaphormoon melatonine, die je lichaam een seintje geeft wanneer het tijd is om te gaan slapen. Blootstelling aan licht onderdrukt de aanmaak van melatonine, waardoor het gezonde en natuurlijke slaappatroon wordt verstoord.
Wat kun je doen tegen het licht?
Vaak kun je er niet zoveel aan doen dat er licht in je slaapkamer valt. Bijvoorbeeld door een straatlantaarn die voor je raam staat. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de risico’s te beperken.
Allereerst kun je natuurlijk kiezen voor een paar goede, verduisterende gordijnen die het licht van buiten tegenhouden. Verder is het belangrijk om apparaten die licht produceren, zoals een televisie of smartphone vóór en tijdens het slapen uit te schakelen. Is het nog steeds licht in je kamer? Schaf dan een slaapmasker aan, waarmee je je ogen bedekt. Verder kun je ervoor kiezen om een nachtlampje aan te schaffen met een bewegingssensor. Deze springt alleen aan wanneer je uit je bed stapt.
Bron: Real Simple, Women’s Health
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.