Ontwerp Zonder Titel 2022 10 11t134539.273

Verrassend: deze 7 soorten rust heb je nodig om écht op te laden

Naast lichamelijke rust, bestaan er nog 6 andere soorten rust. Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

1. Fysieke rust

Deze vorm van rust ken je waarschijnlijk wel. Soms geeft je lichaam aan dat het vermoeid is en behoefte heeft aan rust. Je kunt dan een avondje op de bank gaan hangen of een dutje doen. Klachten als vermoeidheid, spierpijn en duizeligheid kunnen erop wijzen dat je lichamelijk meer rust moet inbouwen. Dit kun je doen door meer rustdagen tussen work-outs in te plannen, maar ook door simpelweg eerder naar bed te gaan en langer te slapen.

2. Mentale rust

Mentale rust komt er eigenlijk op neer dat je je brein op pauze zet. Als je het lastig vindt om je te concentreren of als je snel gefrustreerd raakt, kan het zijn dat je toe bent aan mentale rust. Dit kun je doen door even weg te lopen van de taken die je moet doen. Maak een wandeling, neem de tijd voor een ontspannen avondritueel en ga wat eerder naar bed. Een to-do lijstje kan ook helpen om meer overzicht te creëren.

3. Sociale rust

De ene persoon heeft er meer behoefte aan dan de ander, maar sociale rust is ook zeker belangrijk. Deze vorm van rust betekent dat je tijd neemt voor jezelf en even minder onder de mensen bent. Als je merkt dat anderen je snel irriteren of als je sociale situaties juist uit de weg gaat, kan het verstandig zijn om sociale rust in te bouwen. Dit kun je doen door alle verplichte sociale evenementen af te zeggen en alleen aandacht te schenken aan de mensen en sociale gebeurtenissen die je écht belangrijk vindt.

Lees ook: Bewezen: warme chocolademelk kan zorgen voor een betere nachtrust

4. Spirituele rust

Door spirituele rust te creëren zul je de betekenis ontdekken van hetgeen dat je doet. Als je je verloren voelt of als je het gevoel hebt even niet te weten welke richting je uit wil, kan het inlassen van spirituele rust je verder helpen. Dit kun je doen door het lezen van een boek, het beoefenen van yoga of meditatie of door een coach of hulpverlener in te schakelen.

5. Creatieve rust

Deze vorm van rust geeft je de ruimte om te spelen en niet alleen maar bezig te zijn met de doelen die je wil behalen. Probeer ook tijdens de reis er naartoe plezier te hebben. Als je het gevoel hebt dat je niet meer verder komt met een project of als je een bepaalde tunnelvisie ervaart, kan creatieve rust je helpen. Door een nieuwe cursus of training te gaan volgen, zal je brein geprikkeld worden en zul je minder gefocust zijn op één bepaald doel of proces.

6. Zintuiglijke rust

Ben je erg vermoeid en kun je geen geluid of prikkel meer verdragen? Zou je je het liefst in een hoekje verschuilen? Dan bestaat er een kans dat je zintuiglijk overprikkeld bent geraakt. Probeer dan oefeningen te doen die je helpen om weer te aarden. Denk aan ademhalingsoefeningen, een wandeling door het bos of simpelweg even wat tijd voor jezelf creëren.

7. Emotionele rust

Als je snel geïrriteerd raakt door mensen die je liefhebt of als je over alles en iedereen plots een oordeel klaar hebt, dan kan het zijn dat je toe bent aan emotionele rust. Waarschijnlijk zorg je niet goed genoeg voor jezelf en dit zal je moeten veranderen. Je kunt dit verbeteren door bijvoorbeeld dingen van je af te schrijven, met een vriendin te praten of met een therapeut aan de slag te gaan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je weer in contact staat met jezelf.

Lees ook: Ben je een onrustige slaper? Probeer déze 8 tips

Foto: GettyImages
Bron: Bustle.com