Winterjeuk

Last van een jeukende huid in de wintermaanden? Dít wil je weten over winterjeuk

Langzaam gaan we weer richting de koude wintermaanden. Waar de een niet kan wachten tot het wat kouder wordt, snakt de ander nu al naar de zomer. Dat laatste begrijpen we vooral als je last hebt van een vervelend winters kwaaltje: winterjeuk. We leggen je uit waar die jeukende huid toch vandaan komt en wat je ertegen kunt doen. 

Zo kom je in ieder geval die lange wintermaanden door zonder jeukende huid. 

Wat is winterjeuk?

In de wintermaanden is de lucht een stuk droger. Daarnaast zetten we de verwarming aan, om er warmpjes bij te zitten. Het nadeel is alleen dat dit ervoor zorgt dat je huid sneller uitdroogt. Het vocht in je huid verdampt, waardoor je huid droger wordt en er uiteindelijk schilfers ontstaan. In sommige gevallen ontstaat er ook eczeem doordat je afweersysteem je opperhuid wil herstellen. Vervolgens komen er stofjes los in je huid die jeuk veroorzaken. En bij winterjeuk geldt: zodra je krabt wordt de jeuk vaak alleen maar erger.

Waaraan herken je winterjeuk?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je winterjeuk kunt herkennen. Zo ziet de huid er droog en schilferig uit en verschijnt er soms eczeem met roodheid, bultjes en blaasjes. Ook kun je het herkennen aan een huid met een craquelé aspect. Dat lijkt een beetje op de barstjes in de verf van een oud schilderij. Winterjeuk komt vooral voor op de bovenrug, de armen en benen en soms in het gezicht en in de hals. Vooral mensen met een gevoelige huid hebben er sneller last van. 

Lees ook: Last van jeuk? 5 mogelijke oorzaken (én oplossingen)

Waarom de bovenrug?

We vertelden het al: winterjeuk komt vaak voor op de bovenrug en dat heeft een goede reden. Wanneer je warm doucht krijgt je rug het meeste te maken met het warme water, waardoor de huid sneller uitdroogt. Om winterjeuk op je bovenrug tegen te gaan kun je daarom beter kort douchen en lauwwarm water gebruiken.

Wat kun je doen tegen winterjeuk?

Het is goed om te weten dat de jeuk in principe weer verdwijnt wanneer de temperatuur weer stijgt. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen winterjeuk wanneer je er last van hebt. 

  • Douche niet te lang en niet te warm. Een watertemperatuur van 35-36 graden is het beste en douche niet langer dan vijf minuten. 
  • Gebruik een hypoallergene en parfumvrije douchegel of douche olie. 
  • Na het douchen is het belangrijk om je huid te verzorgen met een hydraterende crème. Het liefst een parfumvrije en hypoallergene variant. 
  • Ventileer ook in de winter je huis goed door bijvoorbeeld een raampje open te zetten. 

Maak je je zorgen om de jeuk of heb je er veel last van? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een dermatoloog. 

Bron: Huidarts, Real Simple
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.