Anouk heeft diabetes type 1: ‘Geen enkele dag is hetzelfde’
14 november 2022
Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd aan de bekende ziekte die ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben. Ook Anouk (36) heeft diabetes, type 1. Ze kwam er zeven jaar geleden achter toen ze zwanger was van haar tweede kind. “Tijdens de bevalling had ik een hypo. Moest ik tussen de weeën door mierzoete limonade wegwerken…”
Veel dorst, vaak plassen, afvallen en een heel moe gevoel. Het zijn een aantal kenmerken van diabetes type 1, maar wat is deze auto-immuunziekte precies? Kun je ervan genezen? En wat is het verschil met diabetes type 2?
Niet in balans
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, van diabetes type 1 kun je niet genezen. Het is een chronische ziekte waarbij je afweersysteem de cellen in je alvleesklier aanvalt die insuline maken. Dit is een hormoon die ervoor zorgt dat je lichaam glucose uit voeding opneemt en omzet tot energie. Maar als je zelf geen insuline aanmaakt, wordt de glucose uit je voeding niet opgenomen en blijft het in je bloed. Hierdoor raakt je bloedsuikerspiegel uit balans en dat kan erg gevaarlijk zijn. Zo kun je bij zowel een te lage bloedsuikerspiegel (ook wel een ‘hypo’ genoemd) als een te hoge (ook wel een ‘hyper’ genoemd) in de ergste gevallen je bewustzijn verliezen of andere heftige klachten krijgen.
Mensen met diabetes type 1 moeten zelf insuline toedienen, met een insulinepen of -pomp. Vaak een lastige klus, want het gevaar dat je te weinig of teveel insuline binnenkrijgt, ligt altijd op de loer.
Verschil met type 2
Diabetes type 1 ontstaat meestal op jonge leeftijd, maar het komt ook voor dat je er pas op volwassen leeftijd achterkomt dat je het hebt. In tegenstelling tot type 1 kun je van diabetes type 2 wél genezen. Hierbij maakt je lichaam nog enigszins insuline aan, maar niet genoeg voor een goede bloedsuikerspiegel.
Diabetes type 2 komt veel meer voor in Nederland. Negen van de tien mensen met diabetes hebben type 2. Overgewicht en weinig beweging zijn vaak de boosdoeners en met hulp van het juiste voedings- en bewegingsschema in combinatie met medicijnen kun je je insulineaanmaak weer op peil krijgen.
Opeens klachten
Anouk is één van de 100.000 Nederlanders die diabetes type 1 heeft. “Bij mij begon het in 2015. Ik was 28 weken zwanger van mijn jongste en opeens had ik heel veel dorst, moest ik vaak plassen en was ik ontzettend moe. Dat laatste was natuurlijk niet zo heel raar gezien mijn zwangerschap, maar om de eerste twee dingen maakte ik me wel zorgen. De huisarts constateerde dat mijn bloedsuikerwaarde veel te hoog was en stuurde me door naar het ziekenhuis. Daar werden na verder onderzoek antistoffen in mijn bloed aangetroffen. Dit duidde op diabetes type 1 en voordat ik het wist, stond ik onder controle van de diabetesverpleegkundige, internist en gynaecoloog. Ook moest ik me aan een strak voedingsadvies houden en spoot ik elke dag de insuline die nodig was in mijn buik. Een nare handeling vond ik dat in het begin, maar wel noodzakelijk.”
Bevallen met een hypo
“Omdat diabetes extra risisco’s in de zwangerschap met zich meebrengt, werd ik met 38 weken ingeleid. Ik weet nog dat ik tijdens de bevalling een hypo kreeg. Moest ik tussen de weeën door mierzoete limonade wegwerken…
Na de bevalling van mijn zoon focuste ik me vooral op hem. Ik was zo overdonderd door zijn geboorte dat de rest allemaal een beetje langs me heen ging. Totdat de internist een paar uur later aan mijn bed stond. Ze zei dat ik door mijn diabetes type 1 ook na de bevalling alert moest blijven op mijn bloedsuikerspiegel. Ik kon er niet meer van genezen, dus ik moest elke dag insuline blijven spuiten en goed opletten wat ik at.”
Slimme insulinepomp
“Daarna was het voor mij erg zoeken naar de juiste balans qua insuline spuiten, eten en bewegen. Diabetes is zo’n ingewikkelde puzzel. Geen enkele dag is hetzelfde. Op een rustige dag heb ik bijvoorbeeld meer insuline nodig dan wanneer ik veel bezig ben. Sporten is sowieso een uitdaging en door stress vliegt mijn bloedsuiker alle kanten op. Het duurde dus wel even voordat ik het allemaal onder de knie kreeg, maar het scheelt dat ik nu een slimme insulinepomp heb. Dit aparaatje communiceert met de glucosesensor op mijn arm, waardoor hij kan anticiperen op veranderingen in mijn bloedglucosewaarde en automatisch wat extra of juist minder insuline kan toedienen. Natuurlijk heb ik soms nog wel een hyper of hypo, maar doordat mijn pomp me dan alarmeert, kan ik op tijd handelen. En dat is heel fijn, want ik hoef zo iets minder met mijn diabetes bezig te zijn.”
Zorgzame jongens
“Voor mijn man Mark (39) en mijn zoons Niyo (10) en Finn (7) hoort mijn diabetes er gewoon bij. Ze zijn altijd heel zorgzaam. Zo vergeet ik weleens Dextro mee te nemen als we op pad gaan, maar gelukkig hebben de jongens voor de zekerheid dan vaak zelf wat snoepjes in hun zak. En als ik het infuusje van de pomp moet vervangen, helpen ze ook graag mee. Erg lief vind ik dat.
Hoewel diabetes me elke dag weer voor nieuwe uitdagingen stelt, proberen mijn gezin en ik ons er niet door te laten leiden. Ik heb diabetes type 1, maar diabetes heeft mij niet. En dat vind ik een mooi levensmotto!”
Benieuwd naar Anouks leven met diabetes? Op Instagram geeft ze een inkijkje.
Tekst: Renée Brouwer
Foto: privébeeld
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.