Dit wil je weten over een nikkelallergie

Allergische reactie door sieraden? Dít wil je weten over een nikkelallergie

Krijg je jeuk en huiduitslag op de plaatsen waar je sieraden draagt, waar je BH-sluiting je huid raakt of op de plek van de knoop van je jeans? Dan zou het kunnen dat je allergisch bent voor nikkel, een niet-edel metaal dat in allerlei metalen voorwerpen verwerkt wordt. 

Een nikkelallergie is erg vervelend, doordat nikkel in veel producten voorkomt. Dit wil je erover weten.

Wat is een nikkelallergie?

Nikkelallergie is een van de meest voorkomende contactallergieën. Je huid geeft hierbij een allergische reactie wanneer het in contact komt met producten die nikkel bevatten. De allergie kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan zijn dat je eerder niet allergisch was voor nikkel, maar dat je er op latere leeftijd plotseling allergisch op reageert. Een nikkelallergie ontstaat namelijk vaak na langdurig en herhaaldelijk contact met nikkel. 

Symptomen

Je kunt een nikkelallergie herkennen aan rode plekken die ontstaan op de plaats die in contact is geweest met nikkel. Vaak ontstaat zo’n rode plek en krijg je ook last van jeuk, waarbij er in sommige gevallen blaren kunnen ontstaan of de huid kan gaan schilferen. Dit wordt ook wel allergisch contacteczeem genoemd. Sommige mensen kunnen last krijgen van een uitgebreid hand- of voeteczeem, zelfs zonder direct contact met nikkel. Hierbij ontstaan er vaak blaasjes die op een gegeven moment drogen en kunnen veranderen in harde schilfers en kloven. Om te bevestigen of je last hebt van een nikkelallergie kun je een test laten doen bij de huisarts of dermatoloog. 

Langdurig contact

Wanneer je eenmaal allergisch bent voor nikkel, raak je daar niet meer van af en zal je op alle nikkelhoudende voorwerpen reageren. Toch ontstaat een reactie vaak pas na langdurig contact. Even een sleutel omdraaien in het slot, een deurklink aanraken of betalen met een munt die nikkel bevat, zal niet snel zorgen voor een allergische reactie. Maar wanneer je veel met nikkelhoudende producten werkt of je sleutels altijd in je broekzak bewaart, kan er wel een reactie ontstaan. 

Goed om te weten is dat de allergie eigenlijk niet ontstaat door de nikkel zelf, maar door de nikkelzouten die worden gevormd onder de invloed van zweet dat in contact komt met bijvoorbeeld een sieraad. Hierdoor komt de nikkel vrij.

Lees ook: Last van een jeukende huid in de wintermaanden? Dít wil je weten over winterjeuk

Nikkel in voedingsmiddelen

Sommige mensen met een nikkelallergie zijn ook allergisch voor nikkel in voeding. Het komt namelijk in kleine hoeveelheden voor in de meeste voedingsmiddelen. Chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s en volkorenproducten bevatten wat meer nikkel. Maar het kan ook in groenten zitten, afhankelijk van de soort en van de bodem waarop het verbouwd is. Een nikkelallergie kan niet ontstaan door de voeding, maar alleen door contact met voorwerpen zoals sieraden. Vermoed je dat je allergisch bent voor nikkel in voeding? Neem dan contact op met je huisarts. 

Voorwerpen met nikkel

Bij een nikkelallergie zit er eigenlijk niks op dan voorwerpen met nikkel te vermijden. We zetten een aantal veelgebruikte voorwerpen die nikkel kunnen bevatten op een rij:

  • Sieraden (sieraden met een laag goudgehalte en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Sieraden met veel goud of zilver zijn vaak veilig)
  • BH-sluitingen
  • (Druk)knopen
  • Ritssluitingen
  • Riemgespen
  • Brilmonturen
  • Deurknoppen
  • Kantoorgerei
  • Metalen ovenschalen, potten en pannen
  • Muntgeld (1 en 2 euro)

Bron: Gezondheid.be, huidinfo.nl, ikazia.nl, Voedingscentrum
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.