Steeds meer besmettingen met schurft

GGD maakt zich zorgen: steeds meer besmettingen met schurft

Vreselijke jeuk, schilferende gangetjes in de huid en vervelende blaasjes of pukkeltjes: het zijn symptomen van schurft, een huidziekte die ontstaat door schurftmijten. En het aantal schurftbesmettingen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarom slaat de GGD alarm: “We krijgen een paar duizend meldingen per week.”

Topje van de ijsberg

Schurft is vooral onder jongvolwassenen een vervelend probleem. Bij een besmetting met schurft heb je last van enorme jeuk, die maar niet weggaat. Niets lijkt dan ook te helpen: kleding in zakken of crème of pillen tegen de mijt. Volgens GGD-arts Ewout Fanoy is het zorgelijk dat er geen meldingsplicht is voor schurft. Bij Nieuwsuur vertelt hij: “We hebben lang niet de gegevens van alle gevallen. Dit is pas het topje van de ijsberg.”

Studenten

Sinds 2013 neemt het aantal schurftgevallen toe, maar vooral de afgelopen twee jaar is er een flinke stijging te zien. Toch is het lastig om hier een verklaring voor te vinden. ”Terwijl de besmettingen van alle andere infectieziektes tijdens corona naar beneden gingen, steeg die van schurft juist”, vertelt Fanoy. Vooral onder studenten is schurft een hardnekkig probleem. Zij hebben vaak hun huisarts in een andere plaats, waardoor de arts de diagnose schurft vaak mist. “Zo schrijven huisartsen wel eens medicatie voor eczeem uit, terwijl het achteraf schurft blijkt te zijn”, vertelt hij.

Samenwerking tussen GGD en huisartsen

Een betere samenwerking tussen GGD en huisartsen zou volgens Fanoy een mogelijke oplossing zijn om schurft onder controle te krijgen. “Ze staan in de frontlinie. Dus het is belangrijk dat zij meer expertise krijgen. Samen met hen moeten we gaan inzetten op groepsbehandeling.”

Schaamte

Daarnaast overweegt de GGD een uitbreiding van de omgevingsring tijdens een behandeling om schurft onder controle te krijgen. Zo zou het bijvoorbeeld moeten gaan om een hele studentenvereniging in plaats van alleen de huisgenoten. Daarnaast moeten studenten over hun schaamte heenstappen en het bespreekbaar maken. “Schurft is namelijk niet klaar bij alleen een behandeling van jezelf.”

Bron: LINDA
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.